Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väg till tågstopp i Åsbro

Tågkompaniet som kör Tåg i Bergslagen har Åsbro med i sin strategiska plan som en ort där man vill ha tågstopp. Men det krävs att dubbelspårsbygget genomförs, och att den rälsen går genom Åsbro

Annons

Det är många rutor som ska falla på plats för att det ska bli ett tågstopp i Åsbro.

– Vi vill ha ett tågstopp här, men det måste finnas säkrade förutsättningar och en bra funktion innan vi genomför det, menade Jens Larsson från Länstrafiken när han i veckan på plats i stationshuset informerade Åsbrobor och ortens intresseförening.

Jens Larsson jobbar på Länstrafiken Mälardalens utvecklingsavdelning med just trafikfrågor. Samtidigt har han uppdrag åt Tågkompaniet. Han framhöll att Åsbro helt klart är aktuellt, och har resandeunderlag, för att persontrafik med tåg ska vara intressant.

Allt hänger på dubbelspåret

Stötestenen är att det inte går att genomföra i nuläget. Allt beroende på när och var en utbyggnad av dubbelspår sker.

– Att bygga om stationsområdet redan nu för 15–20 miljoner kan vara som att kasta pengarna i sjön, säger han.

– Skulle dubbelspårsbygget inte göras genom Åsbro så får ett sådant bygge rivas upp igen.

Kan dras väster om Åsbro

Ett annat förslag innebär att dubbelspåren dras väster om tätorten ute på åkermarken, då kan det knappast bli aktuellt med ett tågstopp.

– Förutsättningen är att spåret har en närhet till tätortsbebyggelsen, påpekade Larsson.

Representanter för Åsbro intresseförening tog upp olika förslag över hur det skulle kunna utvecklas med ett steg i positiv riktning redan nu. Men den diskussionen föll återigen på ovissheten om när dubbelspårsbygget kan komma i gång.

Intresseföreningen får nu lägga kraften på att försöka få länets riksdagsmän med sig i arbetet för att påskynda bygget. Samtidigt behöver näringslivet i regionen ställa sig bakom och framhålla hur viktig en effektiv kollektivtrafik är för pendlarna till sina arbetsplatser

Mer läsning

Annons