Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen kräver att ensam häst får sällskap

En hästägare i Askersund har fått ett föreläggande om att skaffa sällskap till sin häst, som nu går ensam. Den ska även chippmärkas.

Annons
Flockdjur. Länsstyrelsen beskriver hur hästar är sociala djur som är i behov av social, helst fysisk, kontakt med andra hästar. Därför får inte hästägaren i Askersund fortsätta ha sin ardenner ensam. Arkivfoto: Göran Kempe.

Länsstyrelsen gjorde en kontroll på gården i Askersund i april i våras. Där fann de en ensam ardenner i en hage, som saknade giltigt pass. Ägaren förelades då att skaffa giltigt pass till hästen samt se till att den fick gå tillsammans med andra hästar.

Vid en uppföljande kontroll under hösten hade ägaren inte utfört någon av åtgärderna. En månad senare ringer ägaren till Länsstyrelsen och ger sin syn på saken.

För att få giltigt pass till hästen måste den chippmärkas. Ägaren menar att det inte går att chippa ardennern då den inte tycker om andra människor. En veterinär har redan försökt och misslyckats, enligt ägaren. Vidare menar han att han är långt ifrån ensam om att ha en ensam häst och att det skulle bli för dyrt för honom att skaffa fler hästar. Han berättar att ardennern tidigare gått tillsammans med får men nu går ensam utan att ta någon synlig skada av det.

Länsstyrelsen backar dock inte från sitt föreläggande. De beskriver att hästar är flockdjur som i vilt tillstånd lever i grupper om 5- 10 djur och att ardennerhästen inte får tillräcklig social kontakt som det nu är. Ett hästpass är även viktigt då det säkerställer hästen identitet, motverkar spridning av smittsamma sjukdomar, samt säkerställer att läkemedel inte hamnar i våra livsmedel.

Så säger lagen

Djurskyddslagen ( 1988: 534):

Djur ska hållas och skötas i god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt ( 4§)

Djurskyddsförordningen ( 1988:539):

En myndighet får bestämma att dess beslut ska gälla omedelbart även om det överklagas ( 74§)

Mer läsning

Annons