Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbruk från förr väcker många gamla minnen

Plöjning med veterantraktorer, gamla tröskverk och transporter med häst och vagn. De som besökte Lerbäcks hembygdsförenings evenemang i Skyllberg i går kastades tillbaka till forna tiders lantbruk.

Annons
Morgan Haglund från Kårberg, till vänster i bild, plöjer med sin Grålle. Den renoverade han under sista året vid Kvinnerstaskolan.

För många av det hundratal besökare som spatserade runt på gärdena i Skyllberg för att se veterantraktorerna plöja fram i myllan var nog nostalgihalten hög.

– Det här är ett sätt att återuppliva gamla minnen, konstaterar Lars-Erik Tylebring, en av arrangörerna.

Idén väcktes ifjol:

– Det är premiär i så här stor skala. Vi började lite smått i fjol vid hembygdsgården när vi skulle sätta potatis, berättar Ingela Oxelgren, ordförande i arrangerande Lerbäcks hembygdsförening.

Föreningen har haft lantbruk som tema under två år och lördagens arrangemang var en del i det programmet. 30 veterantraktorer visades upp och två hästekipage travade runt längs gärdet med nöjda passagerare.

Lantbrukaren Erik Larsson, som själv äger veterantraktorer, spanade in plöjningen tillsammans med barnen Emma och Gustaf.

Vad är tjusningen med veterantraktorer?

– Det är enkla traktorer. Ingen elektronik alls, bara raka rör. Man ser ju på de här förarna att de kör med ett leende på läpparna.

Carl-Göran Wilhelmsson tog med två av sina tio traktorer.Foto: Samuel Borg

Mer läsning

Annons