Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisas eget tältprojekt

Lovisa Larsson är frilansande musiker och skapar även egna konsthantverk. Hennes ateljé och musikscen är den samma som hennes bostad. En tipi i skogskanten i Tivedstorp.

Annons
Lovisa Larsson och den finska lapphunden Peikko i tipin i Tivedstorp som är deras hem.

På lördag har Lovisa Larsson konsert i sin tipi i Tivedstorp och tidigare på dagen ska hon spela på Tutingen i Askersund, som en del av programmet i helgens folk-, jazz- och bluesfestival.

– Som mest har det varit 22 personer här i tipin, men det vanliga på konserter och andra arrangemang som jag ordnar är att det kommer mellan sex och 15 personer.

På fredagskvällen spelar en duo från Hälsingland i Lovisas tält och flera andra artister har prövat på den lite ovanliga musikscenen, som alltså även är Lovisas bostad.

– När jag var 15 år kom jag på att jag ville prova på att bo i tält någon gång, att jag ville syssla med musik och att jag ville ha en hund. Nu har det blivit så, säger Lovisa och klappar sin finska lapphund Peikko.

Tipin har hon sytt själv och förra sommaren slog hon upp den i Tivedstorp.

– Jag gick en utbildning på Sjöviks folkhögskola i Dalarna, dels med inriktning mot folkmusik, dels mot friluftsliv. Där fanns även en tipi och därifrån fick jag inspirationen att göra en egen, säger hon.

Tanken är att tipin ska kunna vara hennes bostad året runt, men riktigt så har det inte blivit.

– I september är alla odödliga. Men den gångna vintern var inte så kall, vilket innebar att det blev väldigt fuktigt i tipin. Det dröjde ända till mars innan jag kom på knepet för hur man skulle hålla sig riktigt torr i en tipi. Man hänger upp precis alla kläder på tork och virar in sig i en filt, säger hon.

Utöver sitt eget skapande, hon gör bland annat drömfångare, bemannar Lovisa nu under sommaren hantverksboden i Tivedstorp. Sedan går förstås en del tid till sysslor som att fixa med ved och laga mat på eldstaden i tipin.

– Det är väldigt påtagliga och konkreta sysslor och det är en skön kontrast till att exempelvis sitta och planera en konsert, säger hon.

Livet i tipin gör henne inte rik ekonomsikt sett, men å andra sidan är omkostnaderna låga.

– Jag har ju inga boendekostnader alls, jag hjälper till städa här runt omkring mot att jag får ha tipin på området. Det jag behöver pengar till är i princip bara mat till mig och hunden, till mobiltelefon och bensin.

I höstas gjorde Lovisa sin första skiva, som fick namnet Konfetti och huvudsakligen var på svenska. På hennes spelningar på lördag blir det dock musik främst på engelska, nyskrivna låtar som hon gett namnet Blackbird Songs.

Hur länge Lovisa Larsson kommer att bo i sin tipi vet hon inte.

– Jag har tänkt fortsätta leva så här så länge jag trivs, det är det som är viktigast.

Mer läsning

Annons