Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF bjöd in politiker på gårdbesök

Kommunen borde köpa mer närproducerad mat och ta hänsyn till landsbygdens villkor i de politiska besluten. LRF:s kommungrupp vill påverka kommunledningen och bjöd därför in till ett gårdsbesök i Bengtstorp utanför Närkesberg.

Annons
Det är viktigt att det finns bra service och bredband på landsbygden om folk ska vilja bo kvar där, berättar Gudrun Haglund-Eriksson för oppositionsrådet Calill Ohlson (M) och kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Det är en hektisk tid på gården. Gudrun Haglund-Eriksson har lammat 150 tackor på fyra dagar och mycket sömn har det inte blivit. Ändå tar hon sig tid att valla tre politiker ur kommunstyrelsen och kommunchefen runt gården i Bengtstorp.

Tillsammans med övriga i LRF:s kommungrupp vill hon att kommunledningen ska ta hänsyn till den gröna näringen när kommunen planeras i bland annat översiktsplanen, som just nu är högaktuell.

Skulle underlätta

Ett ämne som diskuteras är närodlad mat. Om kommunen köpte in mer närodlat skulle det underlätta för kommunens lantbrukare.

– Det finns inte så mycket närproducerat att köpa i dag. Men det är frågan vad som är hönan och ägget. Om det fanns mer skulle kanske fler efterfråga det, säger Jan Lundberg, som är ordförande i LRF:s kommungrupp.

Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) erkänner att kommunen är dålig på att köpa närodlat mat i dag, men menar att det är en ambition för framtiden att bli bättre på detta område.

Att lantbrukarna kan fortsätta verka är viktigt för att behålla en levande landsbygd och öppna landskap.

– Det är lätt att åka ut på landet och se de öppna landskapen och tycka det är vackert. Men man tänker ofta inte på vad som ligger bakom, och vad som krävs för att de ska fortsätta att hållas öppna, säger Ulf Persson.

Kräver bredband

Han poängterar att för att den yngre generationen ska vilja ta över gårdarna krävs att landsbygden utrustas med bättre kommunikationer, exempelvis snabbt bredband.

Läs mer i onsdagens Nerikes Allehanda.

Gudrun Haglund-Eriksson har 350 tackor och har en vision om att utöka gårdens produktion av kött, skinn och ull, berättar hon för kommunalrådet Billy Ludvigsson (C), LRF-representanten Kjell Johansson och kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Mer läsning

Annons