Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luckebo hade jaktlycka första dagen

En vecka före älgjakten var en varg synlig i Lerbäck. En viktig aspekt när jakten inleddes i går. Vargen lös dock med sin frånvaro, men ett vildsvin gav hunden Zerr en reva.

Annons
Fälld tjur. Redan på morgonen fällde Göran Björkegren, trea från vänster, en udda åtta-taggare. Hans åttonde och största älg.

I går morse samlades Luckebo jaktlag för att inleda årets älgjakt.

Jaktledaren Anders Björkegren hade noga planerat skyttarnas pass, säkerhetsavstånd och kommunikation mellan passkyttarna. Men dessutom hade han att ta ställning till om han skulle jaga med sina hundar lösa eller inte.

Vargobservation

Anledningen var den vargobservation som gjordes en vecka tidigare inom jaktlagets marker.

– Det fanns inga nya observationer så jag valde att släppa hunden. Vi vet att vargen finns här med jämna mellanrum, så det är något vi får räkna med när vi ska jaga, säger han.

Redan under morgonpasset sköt laget en udda åttataggare (tre taggare på ett horn och fyra på den andra) och en kalv. Dessutom såg man ytterligare några älgar, och till Jonas Björkegrens pass kom det fram en stor tjur.

– Jag fick bara titta på för vi hade ju skjutit den tjur vi hade tilldelning på, konstaterar han.

Gott om älg

Det verkar således att det är ganska gott om älg på båda sidor av riksväg 50 i området Luckebo samt sträckan mellan Lerbäck och Åsbro.

– Det finns älg, det är bättre än tidigare. Vargen är bara på genomgående, menar Lars-Ove Eriksson.

Det pratas just inte så mycket varg runt lägerelden och vindskyddet vid samlingen på förmiddagen. Men att det börjar bli trångt i skogen är alla överens om.

– Lodjuren är värst, de plockar alla rådjur. Vargen är förstås inte bra för hunden, och björnen börjar närma sig.

Några synpunkter från luttrade jägare som ändå jobbar för att både älg- och rådjursstam ska hållas livskraftig. Tilldelningen är hårt reglerad när det gäller stora djur som tjur och ko. Däremot har de fritt att skjuta kalvar.

– Men vi skjuter bara efter den tillgång som finns. Är det ont om kalv så skjuter vi färre, påpekar jaktledare Björkegren.

I går var det varken varg, lo eller björn som överraskade jakthunden Zerr i Luckeboskogen. I stället fick han sig en reva av ett vildsvin han sprang på.

– Han skrek till och kom till mig, men sen gav han sig iväg och tog upp tjuren som vi sköt senare, säger husse Anders som även såg grisen i skogen.

Men givetvis följer man även utvecklingen och förekomsten av varg i området.

– I dagsläget är vargen inget större problem för oss. Men märker vi att de tar djur här, då kan vi ju inte jaga, konstaterar Anders Björkegren.

– Det är ju först om det blir ett revir som det kan bli ett problem, menar jägaren Martin Holm.

Husse nöjd. Anderas Björkegren valde att släppa vakteln Zerr och han lyckades bra i skogen. Kompisen Bruno fick gå kopplad i går.
Rast vila. Jaktlaget samlat för frukost och genomgång. Ingen hade siktat någon varg på jaktmarkerna.

Mer läsning

Annons