Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugn kräftfiskestart

Det allmänna kräftfisket i Vättern har startat lugnt i år. Det kan bero på att det varit färre som varit ute och fiskat. Många kan ha skrämts bort av informationen om att det skulle vara dåligt med kräftor.

Annons

Kräftfisket har blivit bättre med åren, är polisens uppfattning.

– Jag har inte fått in några oroväckande rapporter från helgen, utan det har varit lugnt vad jag kan förstå, säger Per Inzsöl Andersson, närpolischef i Sydnärke.

Tjuvfiske och stölder

Sydnärkepolisen har hittills inte varit ute med båt och gjort kontroller, men har båtpass inplanerade för att övervaka att kräftfiskarna sköter sig. Man kontrollerar nykterheten, och att burarna läggs i på rätt ställe och med rätt utformning och märkning.

Tidigare har det varit vanligt med tjuvfiske och stölder av kräftburar, men det upplever Per Inzsöl Andersson har gått ner de senaste åren.

Även länsstyrelsens fisketillsynsman för Vättern, med stationering i Jönköping, upplever att kräftfiskarna har skött sig.

– Jämfört med föregående år har det varit lugnt. Jag har väl fått någon påringning om tjuvfiske, men inte alls i den omfattningen som förut, säger Michael Bergström.

Relativt god fångst

Inger Karlsson, sekreterare i Aspa båtklubb, har hört från de som kommit in med båtarna i hamnen i Olshammar, att fångsterna varit relativt goda.

– Vad vi har upplevt så var många nöjda, men det var väldigt olika. En del hade bara fått 20–30 stycken, medan andra fått burarna fulla. Men det verkar vara så att man måste åka lite längre bort för att det ska bli bra, söder om Lilla Röknen, säger hon.

Men det var mycket mindre folk än vanligt, kanske ungefär hälften mot motsvarande helg förra året, uppskattar Inger Karlsson.

Läs mer i torsdagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons