Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luis hoppas på ett erkännande

Nej, några svar på sina frågor fick inte Luis Vasconcelos.
36-åringen som misstänks för att ha skjutit honom i Zinkgruvan teg sig igenom den andra rättegångsdagen.
– För mig betyder det mycket om han erkänner, säger Luis.

Annons

Mannen som har åtalats för mordförsöket på krogägaren Luis Vasconcelos har vägrat att prata med poliserna under utredningen. Han har fortsatt i samma stil under rättegången, som inleddes i förra veckan.

Meningen ”inga kommentarer”, upprepades gång på gång då åklagaren frågade ut honom under måndagens förhandling. Dagen ägnades nästan helt åt skotten i Zinkgruvan.

Luis Vasconcelos fick inleda genom att berätta om händelserna den 4 december 2008. Om hur han sköts utanför sitt hem när han höll på att lasta ut element ur bilen.

– Poliserna har sagt att det nog räddade livet på mig. Jag höll elementen i brösthöjd vilket gjorde att han fick sikta längre ner på kroppen, berättar Luis för NA.

Han träffades av tre eller fyra skott i benen och magen. Luis har fortfarande smärtor i höften och det är osäkert om han någonsin kommer att bli av med dem.

Men värst är ändå att händelsen förändrat Luis som människa.

– Jag skojade och flirtade mycket tidigare. Nu är jag tillbakadragen och väldigt rädd ibland. Och jag får ta sömntabletter får att kunna sova på nätterna.

Ögonen tåras när han berättar. Han har bearbetat händelsen och är på väg att bli starkare mentalt. Men inför rättegången väcks allt till liv igen.

– Jag sov inte mycket natt, säger Luis.

Under förhandlingen satt 36-åringen mest och tittade ned i bordet. Vid något enstaka tillfälle lyfte han blicken mot Luis håll. I en av få fullständiga meningar förnekade mordförsöket:

– Jag var aldrig i Zinkgruvan den dagen.

I övrigt vägrade han att svara på åklagarens frågor om alla de tunga bevis som pekar på hans skuld.

36-åringen är – förutom mordförsöket på Luis – misstänkt för två mord i Stockholmstrakten. Motivet tycks ha varit en svartsjuka som går långt utöver det vanliga. Mordoffren var två helt vanliga män som på 90-talet var tillsammans med kvinnor som 36-åringen senare blev ihop med.

Luis Vasconcelos hade jobbat ihop med 36-åringens sambo under cirka åtta månader. Den åtalade hade fått för sig att Luis sextrakasserade sambon.

– Vi bara skojade och småflirtade lite med varandra, inget annat. Så var stämningen på den här arbetsplatsen.

Mannen har i samtal med psykiatriker och psykologer på häktet talat om offren som ”svin”. De skjutna männen var orsaken till hans och flickvännernas olycka. I samtalen har han även talat om ”det offer som överlevt och hur han ska hämnas det senare”.

Under förhandlingen nekade 36-åringen till att det var Luis han talade om. Men för Luis råder det ingen tvekan om vem som avses.

– Därför hoppas jag att han får livstids fängelse, säger Luis.

Han hade några månader innan skotten öppnat sin första egna restaurang i Askersund.

– Det var en dröm som visade sig bli en mardröm.

Det som hände har orsakat honom förluster på hundratusentals kronor. Han tvingades sälja rörelsen och sitt hus i Zinkruvan.

– Jag vågade inte bo kvar där så länge jag inte visste vem som hade gjort så här mot mig.

Nu hoppas han att den fortsatta rättegången ska ge honom ett svar på frågan ”varför?”. Få höra den åtalade erkänna det han anklagas för.

– Det är så viktigt för mig, för då vet jag att det är rätt man som polisen tagit.

Luis ruskar på huvudet och fortsätter:

– Jag hade aldrig träffat den här mannen, aldrig hört hans namn. Jag förstår inte varför han gjorde så här mot mig. Allt det här är helt sjukt.

Mer läsning

Annons