Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten har presenterat sin budget

Den grön-röda majoritetens budget, med S, V, och MP, har passerat tisdagens kommunstyrelse. 

Annons

Totalt beräknas verksamheterna inom kommunen kosta knappt 530 miljoner kronor under 2015. Kommunens intäkter under samma period beräknas ge ett överskott på knappt 9,2 miljoner. Med det beräknas att resultatmålet på 1,5 procent av skatteintäkter och statsbidrag klaras av.

Däremot kommer budgeten inte att nå upp till målen att klara investeringar och avsättning av pensionsmedel. Därför måste 180 miljoner kronor lånas upp för 2015.

Genom att majoriteten fick igenom en höjning av skatten med 60 öre vid fullmäktigemötet i oktober räknar de styrande med att det ska tillföra tekniska-, social- samt barn- och utbildningsnämnden de medel som saknades för att kunna upprätthålla god service och kvalitet. Med de 13 miljoner kronorna som höjningen beräknas ge är de beviljade tilläggsäskandena på 11,1 miljoner finansierade.

Bland annat får socialnämnden sin driftbudget utökad med 5 236 000 kronor.

– De pengarna ska gå till att anställa elva undersköterskor, säger Per Eriksson, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen.

Allianspartierna vill hellre spara än höja skatten

De fyra partierna i Alliansen i Askersund är motståndare till att skatten höjs.

I stället vill de se till att nämnderna håller sina budgetramar.

Därför har de tagit fram en skuggbudget. I den föreslår de att respektive nämndordförande får mötesarvoden och ersättning för förlorad arbetsinkomst i stället för lön. Det skulle skapa en halv miljon.

De vill heller inte tillsätta tjänsterna som näringslivsutvecklare och fastighetsstrateg och därmed spara 800 000 kronor.

I sitt budgetförslag konstaterar de också att den ökande flyktingmottagningen pekar mot ett överskott på två miljoner, som delvis borde fonderas för kommande bruk.

Vidare vill Alliansen spara 1,5 miljoner på att dra in barnomsorgen på obekväm arbetstid, som de anser att kommunen inte har råd med i nuläget.

Alliansens skuggbudget pekar mot ett överskott drygt 2,3 miljoner kronor.

Läs mer i pappertidningen eller e-tidningen

Mer läsning

Annons