Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoritetens budgetförslag vann

Kommunfullmäktige i Askersund hade en livlig debatt när budget för 2015 skulle klubbas under måndagskvällen.

Annons
Oppositionsrådet Per-Olof Thulin (M) hördes i debatten.

När Miljöpartiets Tord Helgesson föreslog streck i debatten efter nära tre timmar hade ett flertal punkter som berörde ekonomin diskuterats. Det fanns en del skiljaktigheter mellan majoritetspartierna S, V och MP och Alliansen med M, KD, C och FP. Men det som förenade dem var att de inte höll med Sverigedemokraternas Leif Aronsson som i slutet framförde sina åsikter om att det inte finns pengar så det räcker för att ta emot invandrare i Askersund. Aronsson fick genast mothugg av Rune Karlsson (V), Klas Folenius (KD) och Per Eriksson (S).

– Invandrare som grupp är inte en belastning. Det är helt uppåt väggarna, menade Per Eriksson.

Vid omröstningen om budget och övergripande strategier 2015-2017 segrade kommunstyrelsens förslag som majoritetspartierna stod bakom. Allianspartiernas budgetförslag föll men fick bifall av de fyra Sverigedemokraterna som även de reserverade sig mot kommunstyrelsens förslag. Ett par av de frågor som diskuterades mest var behovet av undersköterskor inom hemtjänsten och skattehöjningen på 60 öre som beslutades att förra kommunfullmäktige. Alliansens budget bygger inte på att höja skatten.

Siv Ahlstrand (S) hävdade att det behövs 11 nya tjänster in hemtjänsten och att en förstärkning av socialnämndens driftbudgetram på drygt 5,2 miljoner kronor krävs.

– Vi har ett kraftigt behov av utökning av vår verksamhet när det gäller resurser men vi kommer ändå bara att nå upp till ”nästippen”, tyckte Siv Ahlstrand.

Alliansens företrädare Per-Olof Thulin (M) och Caroline Dieker höll inte med utan menade att i första hand måste en genomlysning av verksamheten ske och ett resultat presenteras innan en utökning.

– Vi vill ha mer på fötter innan vi fattar ett beslut, menade Per-Olof Thulin.

– Det finns sannolikt ett underskott men vi måste mäta mer. Vi vet att det finns en del arbete med att effektivisera hemtjänsten, förklarade Caroline Dieker.

Per Eriksson spetsade till det och tyckte till slut att Alliansen hade nästan ”byxorna nerdragna” i frågan om förstärkningar till socialnämndens budget. Han menade att det var uppenbart att det behövs mer personal för att uppfylla behoven i hemtjänsten.

– Jag tycker inte att vi har ”byxorna nere” men vi har olika infallsvinklar hur vi vill komma till målet. Ni är totala motståndare till att titta på alternativa lösningar, Svarade Per-Olof Thulin.

Ett annat av Alliansens förslag var att bolagisera turistbyrån. Per Eriksson undrade hur det skulle ske.

Mer läsning

Annons