Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ändringar i plan för hamnen

Detaljplanen för hamnområdet ställs nu ut för granskning. Kommunen har gjort flera förändringar i planförslaget efter alla synpunkter som redan kommit in.

Annons

Kommunstyrelsen har nu beslutat att den nya detaljplanen för hamnen ska ställas ut under perioden 17 april till 11 maj. Alla som vill har då möjlighet att komma in med synpunkter på hur arkitekterna har tänkt.

En hel del förändringar har gjorts i planen efter de synpunkter som kommit in i samrådsprocessen.

Sjöbodarna på tomten mellan hotellet och sundet har exempelvis tagits bort.

– Det finns ingen användning för det området just nu. Hur det ska utvecklas framöver får vi återkomma till, säger Tobias Jansson, planarkitekt som jobbat med att ta fram detaljplanen.

För mycket buller

Det norra området i plan-området, närmast riksväg 50, har också lyfts bort. En bullermätning har visat att det blir alldeles för höga ljudnivåer där.

Övriga förändringar är att byggrätten framför det så kallade ”Soja-huset” har tagits bort och handelsbodar på hamnplanen glesats ut.

– Det ska fortfarande bli en skyddad miljö mellan bodarna så att man kan slå sig ner där och käka en glass, fast vi har öppnat upp lite, säger Tobias Jansson.

Bodar ska flyttas

Om detaljplanen vinner laga kraft kommer de näringsidkare som har markupplåtelse för bodar i hamnen successivt att få flytta och eventuellt bygga om bodarna för att de ska anpassas till planen. Det sker i samband med att de förnyar sina tillfälliga bygglov.

Byggrätterna längs Sundsgatan har inte varit populära hos de som bor i husen på andra sidan gatan. De blir kvar, men förändras något för att säkra upp att det blir tillräcklig sikt mot vattnet.

Stort intresse för tomter

– Det har redan varit stort intresse för att få köpa en tomt och bygga där, säger Tobias Jansson.

I planen ingår även att scenen får sin rättmätiga plats på Hamntorget och Varmbadhuset får breddat användningsområde, så att det ska kunna användas exempelvis som restaurang.

Mer läsning

Annons