Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många mässade om äldres säkerhet, men få ville lyssna ...

Kommunen arrangerade i går en särskild dag för att uppmärksamma säkerhetsfrågor för seniorer. Med föreläsningar, mässa och prova-på-aktiviteter ville man visa upp vilket stöd som finns att få.

Annons
Säkerhetsmedvetna. Christer Ericson och Gösta Svensson gick tipspromenad och fick svara på kluriga frågor under seniorsäkerhetsdagen.BILD: JESSICA HENULIN

Den 1 oktober är FN:s internationella äldredag, och i bland annat Askersund har man valt att uppmärksamma detta en dag i förväg med kampanjen ”Peppar, peppar ...”.

Det var inte direkt någon anstormning av besökare på säkerhetsmässan på Lindens dagcentral, eller på Västergården, där man hade möjlighet att få prova fysisk aktivitet och besöka dagrehab och demensdagvården. Någon sa att vädret kanske var lite för fint, och lockade mer till utevistelse i trädgårdarna, vilket inte heller är fy skam ur förebyggande säkerhetssynpunkt.

Demenssjuksköterskan Christina Irdell Evetun var en av dem som informerade på mässan om hur demensstödteamet kan hjälpa den som börjar få problem med minnet. De kan tipsa om vilka hjälpmedel som finns för att öka tryggheten, exempelvis spisvakt och larm.

Lars-Eric Fallén. brandinspektör på Nerikes brandkår, pratade om förebyggande brandsäkerhet. Att ha brandvarnare är nummer ett, men så är det ju för alla.

– När det gäller äldre bör man tänka på var man bor. Är man 25 kan man bo på fjärde våningen och klättra ut om det skulle börja brinna, men äldre personer bör helst bo på bottenvåningen. Det spelar ingen roll om det finns hiss, för den får man inte använda ändå om larmet går, säger han.

Läs mer om hur man kan förebygga olyckor i lördagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons