Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många planer för Åsbro

Två förstudier pågår och ett antal stora och små visioner finns för Åsbros framtid.
– Vi tror mycket på Åsbro, säger Staffan Korsgren, ordförande i Åsbro intresseförening.

Annons
I lördags anordnades en skördemarknad i Åsbro. Då visades även en utställning om Åsbros framtid upp i stationshuset.

Under förra året ökade Åsbros invånarantal med 39 personer. Det var den enda orten i Askersunds kommun som inte minskade i antalet invånare eller gick plus, minus noll.

– Vi har ett väldigt attraktivt läge med snabbussar till Örebro och bra bussförbindelser till Hallsberg, säger Staffan Korsgren, Åsbro intresseförening.

Vill locka fler invånare

Nu vill han och de andra i föreningen göra Åsbro ännu bättre för att locka nya kommuninvånare. Bland annat vill de få till tågstopp i Åsbro och göra ett nytt resecentrum för tåg- och bussresenärer. De har även planer på flera helt nya bostadsområden med sjönära tomter intill Tisaren. Och fem nya industriområden i skogen längs riksväg 50.

Åsbro intresseförening har kontakt med tjänstemän och politiker i Askersunds kommun.

– De tycker att detta är intressant. Men vi tycker att det inte händer något här, utan bara i Askersunds tätort, säger Staffan Korsgren.

Bidrag till två förstudier

Föreningen har sökt och fått Leaderbidrag till två olika förstudier. Dels ska Åsbro bli mer klimatsmart, dels vill föreningen etablera en kanot- och vandringsled mellan Tisaren och Bladsjön.

– Vi vill satsa på turism, säger Staffan Korsgren.

För att attrahera turister och nya kommuninvånare bör Åsbro få sig en ansiktslyftning så snart som möjligt, tycker Korsgren. En namnskylt på skolan, nya planteringar och röjning så att sjön Tisaren syns från centrum, är några av de förslag som lyfts fram.

Just nu finns en utställning med alla framtidsplaner presenterat i stationshuset i Åsbro. I utställningen har även klass fem på Åsbro skola få tycka till om framtiden. Ett hopptorn vid badet och att fritidsgården ska återuppstå står högst upp på elevernas önskelista.

Text och bild: Eleonore Eriksson

019-15 54 56

[email protected]

Mer läsning

Annons