Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville upplysas om kommunens planer

LERBÄCK. Församlingsgården i Lerbäck var välfylld på onsdagskvällen när det bjöds in till möte om kommunens gatubelysning. Cirka 150 personer ville veta mer om släckning av gatlyktor.

Annons

Att frågan om gatubelysningen engagerar är tydligt. På NA:s hemsida har det gått att diskutera ämnet i några veckor, vilket lett till många inlägg.

Onsdagens möte var det Gustaf Svensson på Skyllbergs bruk som bjudit in till med anledning av det besparingsförslag från tekniska nämnden som innebär att 300 av kommunens 2 900 gatlyktor ska släckas. Mötet var främst riktat till invånare i orter och byar som har Skyllbergs bruk som elleverantör.

Glesbygdsbo– Jag representerar inte bara Skyllbergs bruk, jag är även glesbygdsbo. I dagsläget har vi i genomsnitt ungefär 70 meter mellan lamporna i de här orterna och mer bör det inte bli. Jämför man med vissa områden i Askersund är det säkert halva snittavståndet där, sade Gustaf Svensson.

Han visade även bilder tagna på andra orter för att visa att tekniska nämndens förslag slår olika hårt i kommunens tätorter och byar.

– Jag missunnar inte dem som bor i Åsbro eller Åmmeberg sina gatlyktor och jag vill inte ställa ort mot ort. Men jag tycker att flera liknande sträckor på orterna häromkring har drabbats hårdare af förslaget, sade Gustaf Svensson.

Med på mötet var kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (s) och han betonade att inga beslut är fattade än och att alla synpunkter ska tas in och behandlas politiskt.

– Remisstiden för det här förslaget har visserligen gått ut, men alla synpunkter som

kommer in ikväll kommer att tas med.

Komplex fråga

Han framhöll att frågan om gatubelysning är komplex och att det är många aspekter att ta hänsyn till.

– Jag kom inte hit för driva polemik med någon, i grunden är vi nog alla ganska överens. Vår ambition är förstås att behålla så många ljuspunkter som möjligt, men jag kan inte ge några löften här i kväll, sade Per Eriksson.

Kjell Ström från Åsbro var en av mötesdeltagarna och han tog upp vikten av att tänka långsiktigt.

– Att släcka ner i vissa områden känns psykologiskt fel, speciellt de som kan vara attraktiva för potentiella nyinflyttade, sade Kjell Ström.

Beslut om gatubelysningen kommer att kunna tas av kommunfullmäktige allra tidigast i april enligt Per Eriksson.

Mer läsning

Annons