Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsysslaren Pernestrand

En riktig mångsysslare på det kulturella området, kan man kalla Lennart Pernestrand.Han är konstnär, kyrkosångare, fotograf ochförfattare, som nyligen gett ut både en roman och en diktsamling.

Annons
Ett självporträtt av Lennart Pernestrand. Trycket på sin tröja har han designat själv. Att

En sten från Hargebaden, tjurkalvar från Edölandet och Fagertärns blanka vattenspegel hänger på väggarna hemma hos Lennart Pernestrand.

Han berättar att måleriet har fått ett riktigt uppsving efter att han flyttade tillbaka till barndomsstaden Askersund i februari i år.

Blev förtjust i lägenhet

Det var när sambon Ulla och han varit och hälsat på Lennarts syster i Askersund som Ulla blev förtjust i en lägenhet som höll på att byggas i centrala stan. Lennart ångrar inte att han återvände.

– Här vill jag stanna tills jag dör. Askersund är en fantastisk sommarstad. Allt finns inom räckhåll. Man behöver inte gå långt för att uppleva vackra saker.

Minnena av barndomen i Askersund är dock inte bara ljusa. Lennart stack ut från de andra barnen, som son till missionsbokhandlaren.

Han fick till exempel inte gå på bio för sina föräldrar.

– Det var helt förbjudet. Men jag fick gå på barnmöten på Frälsningsarmén, och där visade de Kalle Anka-filmer. Jag tror inte att min pappa förstod det, för då hade jag aldrig fått gå dit, säger han och ler åt minnet.

Studerade till lärare

Han lämnade Askersund i 19-årsåldern för att studera till lärare.

Och som mellanstadielärare har han jobbat hela yrkeslivet i Karlstad.

Barndomens Askersund, som kallas Fredösund, är scenen för händelserna i romanen Fallskärmen, som han nyligen gett ut.

Det är en dramatisk småstadshistoria som utspelar sig under krigsåret 1940.

Ett flygplan störtar under mystiska omständigheter och ett mord vänder upp och ner på småstadsidyllen.

Blir själv hjälte till slut

Flera av karaktärerna har inspirerats av verkliga personer som levde och verkade i Askersund på den tiden. Huvudpersonen Lasse, tio år, föreställer Lennart själv, och det är han som blir hjälte till slut.

Diktsamlingar

Mest är det dock diktsamlingar som Lennart Pernestrand har författat. Den senaste heter I motsols tystnad.

– Jag har en ram utanför dörren där jag brukar sätta upp veckans dikt. Så kort som möjligt, folk stannar inte så länge och läser. Men det är roligt när de stannar, säger han.

Mer läsning

Annons