Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta hittade sin mormors barndomshem

Den gamla gården vid Åsen utanför Snavlunda har funnits i samma släkt sedan 1750-talet. I lördags träffades ett 30-tal av ättlingarna till de nio syskon, som fick se platsen där de har sina rötter.

Annons
Stor släkt. På träffen i lördags konstaterades det hur många som har sina rötter på gården i Åsen utanför Snavlunda. Släktens historia börjar på platsen för 350 år sedan.Foto: Katarina Hanslep

Askersund. Allt började med att Margareta Larsson från Fellingsbro, började släktforska för ett par år sedan.

– Min tanke var att ta reda på lite mer om min mormor Amanda, som var från Svennevad. Jag kände henne aldrig, och det jag minns var att hon var väldigt sträng mot oss barn. Jag ville komma henne lite närmare och försöka förstå henne, berättar Margareta.

Genom släktforskningen hittade hon till exempel fakta om familjens födslar och dödsfall, vilka som konfirmerats, var de flyttade och ibland till och med vilka sjukdomar de hade haft.

Spåren ledde till gården vid Åsen. Och där öppnar sig en lång historia om en jordbrukarfamilj, som präglats av ortens historia och kopplingen till Laxå bruk och Porla brunn.

Margareta har hittat de första noteringarna från 1750-talet, men i huvudsak forskat på sin mormors föräldrar, Anders Petter Andersson, och Sara Stina Gustafsdotter, som bodde där i början av 1800-talet.

– Min mormor var en av tolv syskon som föddes på Åsen av jordbrukare Anders Petter Andersson och Sara Stina Gustafsdotter, berättar Margareta.

Nio av syskonen uppnådde vuxen ålder, och genom släktforskningen har hon lokaliserat allihop geografiskt. De flesta finns kvar i Örebro län.

Det ledde fram till att hon, tillsammans med nyfunna sysslingen Berit Karlberg Holmqvist, tog initiativet till släktträffen.

Ett syskon var Berit Karlberg Holmqvists farmor Fredrika. Fredrika flyttade till Risbålet utanför Laxå, men Berit, som bor i Örebro, träffade henne aldrig.

– Jag är uppvuxen i Fjugesta, berättar hon.

Ett tredje syskon i skaran, Karl Oskar, var farfar till bröderna Ture, Åke och Göran Oskarsson, som har vuxit upp på Åsen och äger huset i dag.

Åsen ligger vackert på en höjd, omgiven av körsbärsträd, åkrar och ängar.

Ture, Åke och Göran berättar minnen från gården – om höbärgningen, om skolan i Bredvik och Snavlunda, om fadern som körde skog åt Laxå bruk och att de branta backarna var utmärkta för skidåkning utför.

– Hela byn kom hit och åkte skidor om vintrarna, och många blev så vältränade att vi var överlägsna andra i grannbyarna, minns de.

Margareta och Berit är hänförda över historien och nöjda med träffen.

– Det känns som jag förstått min mormor lite bättre nu, och det var härligt att få se platsen och träffa alla med samma rötter som vi, säger Margareta.

– Det är helt fantastiskt och spännande att vi är så många som härstammar härifrån. Vi kommer att träffas igen, säger Berit Karlberg Holmqvist.

Äger gården. Bröderna Åke, Ture och Göran Oskarsson växte upp på gården och äger den fortfarande. De berättade många minnen från den.
Nyfunna släktingar. Berit Karlberg Holmqvist från Örebro och Margareta Larsson från Fellingsbro är sysslingar och träffades för första gången i februari.

Mer läsning

Annons