Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mariedamms IK hotas utan bidrag

Mariedamms idrottsklubb, MIK, hotas av nedläggning, och därmed riskerar också fotbollsanläggningen Björkvik och fritidsgården att förfalla. Föreningen får inga kommunala bidrag för 2011, eftersom man inte haft tillräckligt med ungdomsarrangemang.

Annons

MIK har fått besked om att man inte kommer få något föreningsbidrag för förra året. Anledningen är att det i kriterierna, som ska uppfyllas för att man ska kunna söka pengar till exempelvis skötsel av anläggningar, står att man ska minst tio sammankomster för barn och ungdomar varje år.

– Vi har tyvärr inte så mycket ungdomsverksamhet, för det finns inte så många ungdomar här. Vi brukar ha en simskola, men vi tvingades ställa in den i somras eftersom simläraren hoppade av i sista stund, förklarar Olof Gärskog, som är kassör i MIK.

Plan förfallerHan betonar att föreningen räknar med att anordna en simskola kommande sommar, och kanske även någon annan idrottsaktivitet för barn och ungdomar.

Konsekvensen av det uteblivna bidraget blir att föreningen går med stor ekonomisk förlust, trots att man själva genom flera olika aktiviteter samlar in pengar.

Om föreningen skulle tvingas lägga ned, riskerar fotbollsplanen och fritidsgården, som MIK ansvarar för att underhålla, att förfalla. Det skulle vara ett hårt slag mot Mariedamm som samhälle.

– Vi är kritiska till att de tittar så hårt på kriterierna för att få bidrag. Tidigare har vi fått 25 000 kronor för anläggningarna, nu hamnar vi plötsligt på noll, säger Olof Gärskog.

Han har skrivit ett brev till kultur- och fritidsnämnden, och hoppas att det ska leda till att föreningen får dispens för ett år.

Ridsällskap också drabbatDetsamma har föreningen Skyllbergs rid- och körsällskap gjort. Den har också fått besked om att det inte blir något bidrag för 2011 eftersom man inte lyckats få ihop tillräckligt många arrangemang med fler än fem ungdomar närvarande.

Föreningen pekar dock på en uppåtgående trend och tror att om man kan få dispens för ett år så kan föreningen bli livaktig igen. Konsekvensen av indraget föreningsbidrag blir att föreningen kan tvingas lägga ned, och ridbanan som man ställt i ordning förfaller.

Läs mer om kommunala bidrag i fredagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons