Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat lika viktig som medicin för de äldre

Hur ser näringssituationen ut för de äldre? Det vill en grupp forskare på Örebro universitet ta reda på. De hoppas att så många som möjligt av de tillfrågade äldre vill delta.

Annons
Nyfikna. Dara Rasoal, Karin Blomberg, Annica Kihlgren, Sigrid Odencrants och Anna Åhlin ska undersöka de äldres näringssituation.

Förra veckan skickades ett hundratal förfrågningar om att vara med i ett projekt till äldre i Askersund. Projektet är en del av NUPARC och är ett samarbete med Örebro universitet.

– Syftet är att ta reda på hur näringstillståndet ser ut för någon som är äldre, säger Sigrid Odencrants, initiativtagare till projektet.

Hon och hennes kollegor, som alla är sjuksköterskor, vill undersöka äldres behov, svårigheter och om det finns några enkla sätt att göra förbättringar. Hur situationen ser ut på äldreboendena har de ganska bra koll på, det är de äldre som bor själva som de skulle vilja veta mer om.

Deltagarna genomgår olika mätningar och blir intervjuade. Hon poängterar att de inte tar några blodprov eller ställer känsliga frågor. Deltagandet är självklart frivilligt, men forskargruppen hoppas att så många som möjligt ställer upp. Alla ska kunna vara med, även om man känner att man har svårt att uttrycka sig. Då kan forskarna hitta andra vägar att få fram data; läsa journaler eller tala med anhöriga.

Datainsamlingen sker under våren, personalen på äldreboendena genomgår en utbildning och efter en tid genomför man mätningar igen för att se om något förändras. Projektet pågår under två år.

– Förhoppningen är att det ska bli rutin, att mat ska bli lika viktigt som medicin, säger Sigrid Odencrants.

Det finns ett samband mellan kost och god hälsa.

Gudrun Calais boende på Borgmästargården ska deltaga i studien.

– Det verkade intressant. Vi har alla olika meningar och om man lägger ihop dem så kan det bli bättre, säger hon.

Lisa Dahlberg

019-15 54 07

[email protected]

Mer läsning

Annons