Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matlagningskurs gav mersmak

Jakten och en matlagningskurs i Olshammars Folkets hus förde dem samman.
Nu träffas sex gubbar i köket en gång i månaden för att laga mat och ”prata skit”, som de uttrycker det.

Annons
Festen kan börja. Från vänster Karl-Ivan ”Nicke” Nicklasson, Jan-Erik Andersson och Arne Nilsson. Till höger främst Gustav Johansson, Lars-Åke Danielsson samt Leif Andersson.

Matlagningskursen gav mersmak och det har nu gett resultatet att de sex gubbarna hållit på och lagat mat tillsammans i fem år i köket på Olshammars skola.

– Vi har ju känt varandra länge eftersom vi jagar tillsammans på olika marker, förklarar Karl-Ivan ”Nicke” Nicklasson.

– Vi hade en jädrans massa kött som vi var tvungna att göra ordning på, flikar Arne Nilsson in och skrattar gott.

Det handlar om sex inbitna jägare från Olshammar, Laxå och Askersund som nu nästan är mer inbitna på matlagningskonstens alla regler. Och när de träffas för att laga till en god måltid så är det bara det bästa som gäller i valet av råvaror.

Jägare

Givetvis trerätters och de varvar med vem som ska göra vilken rätt. De är ju inte jägare för intet och i köket har de under åren fixat till älg- och vildsvinsfärs, rådjursfilé och ugnsstekt hare. Men det har även bjudits fiskrätter och ryktet gör gällande att de även lagat fisksoppa utan fisk.

Men när NA hälsar på i det trånga köket så håller Lars-Åke Danielsson på att reda en västerbottenostsoppa till förrätt. Jan-Erik Andersson, kock till yrket, ska svara för kvällens varmrätt:

– Det blir plankstek, på en och samma planka för sju personer, för du tänker väl äta, säger han och tittar på NA:s reporter som nickar lite blygt.

Jan-Erik spritsar ut potatismos i strängar, lägger däremellan lammfiléer och toppar med kantareller och lök samt en brynt vitlökssås. Det börjar lukta gourmetmat i köket.

Det märks att de har roligt tillsammans, och de har kommit så långt att de gärna provar sig fram och skapar nya recept.

Vågar lägga sig i

– Den sociala biten, att vi träffas och lagar tillsammans, betyder också väldigt mycket, påpekar Leif Andersson.

Kvinnorna därhemma uppskattar männens intåg vid spisen, men gubbarna vidstår också att de nu vågar lägga sig i mer när fruarna rör i grytorna.

– Men framför allt har det blivit roligare att laga även hemma, menar ”Nicke” när de satt sig till bords för att avnjuta måltiden.

Berömmande ord haglar mellan dem, och att maten är god framgår av att det är väldigt tyst runt bordet. Till och med en talför reporter smackar och njuter av anrättningen.

– Vår mat föder upp fler än den slår ihjäl, understryker ”Nicke”, och de andra samtycker.

Mer läsning

Annons