Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mätningar visar bra inomhusmiljö

I våras efterfrågade föräldrar till blivande sjätteklassare en mätning av kvaliteten på inomhusmiljön i klassrummen i Sjöängsskolan. Enligt mätningar som gjordes i försomras, är inomhusmiljön i skolan god.

Annons
Inomhusmiljön i Sjöängsskolan är bra, enligt mätningar.

Vid en rundvandring på Sjöängsskolan i juni, bestämdes att mätningar av inomhusmiljön skulle göras. Mätningen gjordes under försommaren. Resultatet redovisades för kommunens handikappråd förra tisdagen.

– Kort efter rundvandringen kom en mätfirma till oss och mätte bland annat VOC, det vill säga förekomsten av flyktiga organiska föreningar. Det är en indikation på om det finns fukt och mögel i lokalerna, säger Göran Berger, enhetschef på fastighetsförvaltningen.

Provet utfördes av företaget Genano och skickades till företaget Husläkarna i Sundsvall för analys. Resultatet på mätningen visade enligt Göran Berger inga skadliga förekomster av ämnen.

– Det finns alltså ingen anledning till oro för att vistas i lokalerna, säger Göran Berger.

Dessutom har ventilationen i klassrummen utökats och startas nu klockan fem på morgonen och stängs av klockan 18, vilket är en utökning jämfört med tidigare.

Vid sammanträdet i handikapprådet bestämdes också att representanter från Astma- och allergiförbundet ska göra ett besök i Sjöängsskolans lokaler i samråd med kommunen. – Vi uppfattade det som att kommunen gjort vad de kunnat för att luften ska vara bra, säger Siv Pettersson, barnallergiansvarig i Asmta- och allergiförbundsets länsförening och aktiv i Sydnärkeavdelningen. Vi pratade bland annat om vilka saneringar som gjorts efter vattenläckorna och vilka material som använts i byggnationen.

Johanna Thomas är rektor på Sjöängsskolan och är också nöjd med resultatet.

– Vi tycker att det är jätteskönt att höra att luftmiljön är okej. Sexornas klassrum i Mellangården har också försetts med nya elevmöbler, berättar Johanna Thomas.

Resultatet av luftmätningarna kommer inom kort att presenteras i ett brev till alla skolans föräldrar, berättar Johanna Thomas.

Mer läsning

Annons