Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metty aktiverar asylsökande

Att bara vänta kan ta knäcken på vem som helst. Metty Sri Westervall har därför startat svenskundervisning och öppet hus för de asylsökande som bor på de tillfälliga asylboendena i kommunen.

Annons
Rör sig. Stora som små deltar i Metty Sri Westervalls aktiviteter. Lilla Hibatalla Alabidi från Syrien försöker också.

– 20, 30, 40, 50 ...

– A, B, C, D ...

– Jag heter Irene. Jag kommer från Uzbekistan. Vad heter du?

Så går det ringen runt, och det visar sig att de asylsökande som kommit till Varmbadhuset denna lördag representerar vitt skilda länder, som Afghanistan, Eritrea och Albanien.

Metty Sri Westervall, som driver Bandung Wellness i Gålsjö, såg hur jobbigt det var för de asylsökande när hon anlitades som konsult för att starta upp boendet på Garvargården.

– Att bara äta, sova och vänta mår man inte bra av. Jag vill hjälpa dem att hitta harmoni så att de känner sig lugnare och kan vila upp sig lite grann, säger hon.

Hon tog därför initiativet att bjuda in till träffar i Varmbadhuset. Kommunen står för lokalen, och ABF ställer upp med svenskundervisning, som sker på måndagar. Metty repeterar lite av språkets grunder när hon har öppet hus på lördagar, innan det övergår till mer fria aktiviteter, som exempelvis fika och stressreducerande avslappningsövningar.

Hon berättar också om hur det svenska samhället fungerar och grundläggande vett och etikett. Som att svenskar följer klockan, det är det inte alla som är vana vid.

– Jag vill åtminstone ge dem att nyckel till den första dörren, så att de ska kunna gå vidare och klara sig i det svenska samhället, säger Metty Sri Westervall.

Två som har deltagit i aktiviteterna är Irene Lapshina och Vadim Bratanov från Uzbekistan. Även om de inte vet om de får stanna i Sverige vill de gärna lära sig språket.

– Vi hoppas kunna stanna här, för vi har vänner i Sverige och tycker att det är ett bra land, säger Irene.

Hon är lärare och Vadim är läkare. De hoppas på sikt kunna få jobb som motsvarar deras respektive utbildning.

– Vi vill jobba och betala skatt, så fort som möjligt, säger Vadim.

Avspända. Omar Alabidi och Fatmir Rahvera får prova på lite avslappningsövningar under ledning av Metty Sri Westervall.
Kram. Metty Sri Westervall utstrålar värme och de asylsökande som deltar i aktiviteterna i Varmbadhuset uppskattar det väldigt mycket.

Mer läsning

Annons