Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre hjälp till funktionshindrade

Kultur- och fritidsnämnden räknade med en besparing genom en pensionsavgång vars tjänst inte skulle återbesättas. Men nån pensionsavgång finns inte så i stället försvinner socialbibliotekarietjänsten.

Annons

Det var i maj 2009 som dåvarande kultur- och fritidschefen lade in en besparing på 350 000 kronor årligen för verksamhetsplanen 2011–2012. I noteringen anges att det gäller en tjänst som inte återbesätts vid pensionsavgång.

Ingen blivande pensionär

Beslutet löd att besparingen avseende pensionsavgången var beroende av vilket år under budgetperioden arbetstagaren väljer att gå i pension. Problemet, som nu senare dykt upp, är att det inte finns någon arbetstagare på biblioteket som är aktuell för att gå i pension.

Men besparingskravet på 350 000 finns kvar i ett tjänsteutlåtande från juli i år som rör förvaltningens budgetförslag. Där anges ingen pensionsavgång, i stället tar man bort en tjänst på biblioteket, och når på så vis samma besparing.

Sist in och först ut, efter sju års anställning, gäller då för Christina Strender, som haft tjänsten som socialbibliotekarie. Christina blev uppsagd och slutar sin tjänst den sista oktober.

– Från den första november finns det inte någon biblioteksservice till de äldre funktionshindrade som inte kan ta sig till biblioteket, konstaterar hon.

Frågan som Christina och hennes kollegor funderar över är om förvaltningen helt enkelt täcker felräkningen med att dra in en tjänst för att nå besparingen.

– Det är bedrövligt av kommunen att plocka bort en så viktig tjänst. Vi har många äldre funktionshindrade i dag, och fler kommer det att bli som behöver den här hjälpen, förklarar Christina.

Hämmar målsättningen

Att ta bort en tjänst medför också negativa konsekvenser för hela biblioteksverksamheten i Askersund. Bibliotekschefen Annika Restadh har i sin konsekvensbeskrivning angett en lång rad av punkter som kommer att hämma bibliotekets målsättning att ge invånarna service.

Bland annat kommer öppettiderna att minskas och all biblioteksservice till äldreboenden måste tas bort. Inläsningstjänsten försvinner helt, informationsarbetet mot pensionärsföreningarna försvinner också tillsammans med servicen till funktionshindrade.

Ökar arbetsbelastningen

Ökad sårbarhet, svårare att få semester och ledigheter samt att få scheman att fungera är några synpunkter från den riskbedömning som gjorts. Personalen kommer även att känna större press och ökad arbetsbelastning framgår det av analysen.

Christina Strender håller upp ett pressmeddelande som visar att Askersund och Palma de Mallorca delar förstapris för arbete med tillgänglighet.

– Socialbibliotekarietjänsten var till för att öka tillgängligheten för dem som inte kan ta sig till biblioteket, säger hon.

Mer läsning

Annons