Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus 10,4 miljoner kronor

Inköpsstopp och flera besparingsåtgärder utreds inom Socialnämnden för att få en budget i balans. Socialnämnden har nu en budgetavvikelse på minus 10,4 miljoner kronor.

Annons

På Socialnämndens möte i april rapporterades det om att nämnden befaras gå med ett underskott på minus 14 miljoner kronor i år. En rad olika sparåtgärder beslutades och nu är prognosen att budgetavvikelsen är på totalt minus 10,4 miljoner kronor.

– Vi har ett stort tryck på hemtjänsten. Vi tillsatte förra året elva tjänster men vi bör tillsätta fem tjänster till, säger Siv Ahlstrand (S), ordförande i socialnämnden.

Totalt är underskottet för äldreomsorgen minus 7,1 miljoner kronor.

– Det är även ett högt tryck på korttidsboenden och vi äskar nu 2,1 miljoner kronor från kommunstyrelsen, säger Siv Ahlstrand.

Andra verksamheter där kostnaderna har dragit iväg är inom bostadsanpassning och inom LSS.

Vid nämndmötet i april beslutades det om en rad olika besparingsåtgärder för att få en budget i balans. Cirka tre miljoner kronor har sparats hittills genom att förvaltningen bland annat har infört inköpstopp.

Andra besparingsåtgärder som socialförvaltningen utreder är till exempel avgiftsbeläggning av boendestöd, hemtagning av placeringar inom LSS, Lärkbackens framtid, Svalans servering av mat, sammanslagning av boendestödgrupper och personlig assistans och hemtjänstens städning via entreprenad.

Mer läsning

Annons