Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöjda Åsbrobor vill kunna kliva på tågen

På den gräs-övervuxna perrongen till Åsbro station stod i går ett 40-tal Åsbrobor med resväskor, barnvagnar och några som hade beställt hundkupé.
Tåget kom, stannade, men öppnade inte dörrarna. Det hjälpte inte att resenärerna viftade med plakat om tänkbara destinationsorter.

Annons
Dörrarna stängda. Åsbroborna vill istället att dörrarna ska öppnas för pendlare och andra som vill ställa bilen hemma.

Nej, som de flesta vet så stannar tågen inte längre i Åsbro. Det har de för övrigt inte gjort sedan den 22 maj 1971, för 40 år sedan. I vilket fall inte för att ge pendlare eller andra resenärer möjlighet att kliva på eller kliva av. Däremot stannar tågen några minuter för möten med andra tåg.

Vill ha tågstopp

Det som hände i går var att Åsbroborna ville visa sin syn på saken och få till stånd tågstopp på orten. De tågade helt enkelt ner till perrongen för att demonst-

rera för rätten att kunna ha resvalet, tåg. Ett initiativ taget av ortens intresseförening.

– Vi genomför demonst-rationen för att öppna ögonen på politiker och tjänstemän på Trafikverket, förklarade Staffan Korsgren.

– Vi vill att tågen ska stanna och öppna dörrarna så vi kan gå av och på, tillägger han.

Föreningen ivrar för att man ska kunna resa på ett klimatsmart sätt. Dessutom att resorna ner till Motala-Linköping-Mjölby förenklas. Det skulle göra att folk kan bo i Åsbro men ha sina arbeten söderut och kunna pendla dit.

Mitt emellan

För Carina Kvarnström och hennes sambo Petri Hooli skulle detta vara en perfekt möjlighet. De har valt att bosätta sig mitt emellan sina arbeten.

– Jag jobbar i Örebro och Petri i Motala. Klart vi vill att tåget ska stanna så vi kan nyttja den möjligheten, menar Carina.

Ett annat lite ironiskt exempel i går drabbade nyinflyttade Malin Sundin, aktiv i föreningen. Hennes syster skulle komma på besök från Stockholm.

– Vi hämtar henne just nu i Hallsberg för att inte tåget stannar här, förklarade Malin under demonstrationen.

Mats Fri, ortsbo men även trafikledare på Trafikverket i Hallsberg, fanns också på plats. Han tycker det är dåliga argument att skylla på tidsspillan för att släppa av eller plocka upp folk i Åsbro.

– Tågen stannar ju redan i dag för möten. Det tar två minuter innan det mötande tåget kommer och under den tiden hinner resenärerna komma på plats. Samhället får inte ha så jävla bråttom, menade han.

Miljövinster

Ett annat argument för tågstopp är att det ger miljövinster påpekade Brittmarie Boberg:

– När vi har en järnväg är det ju dumt att inte kunna använda den.

Kamplusten är det alltså inget fel på i Åsbro. Gårdagens manifestation kommer att följas av ytterligare uppvaktningar och skrivelser, för i Åsbro har man bestämt sig för att tågen ska stanna.

Mer läsning

Annons