Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat kritik riktas mot HSB-köp

Askersundsbostäder fick godkännande av kommunfullmäktige att köpa HSB:s hyresfastigheter i Askersund. Men moderaten Calill Ohlson var kritisk mot att det kommunala bostadsbolaget nu har en helt dominerande andel av fastighetsmarknaden i kommunen.

Annons

Efter köpet av HSB-fastigheterna äger Askersundsbostäder 59 procent av hela hyreslägenhetsbeståndet i Askersunds kommun.

– Det är ingen kommunal angelägenhet att ha monopol på fastigheter, klargjorde Calill Ohlson (M) från talarstolen, och undrade om det inte var lämpligt att sälja av fastigheter i centralorten.

Höga hyror

– Jag förstår att Askersundsbostäder har ett intresse av att äga mycket, och de har också intresse av att ha höga hyror. De kan dessutom låna pengar av Kommuninvest, till en ränta som vida understiger vad en privatperson får betala. Även om de betalar en viss avgift till Askersunds kommun för att man går i borgen så tycker jag att man kan likna det vid en illojal konkurrens mot de privata ägarna, sa Calill Ohlson.

Ägardirektiv

Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande, förklarade att det är upp till Askersundsbostäder att köpa och sälja fastigheter, enligt de ägardirektiv som finns. I vissa fall måste de dock tillfråga kommunfullmäktige innan köpet kan gå igenom.

– Ägardirektiven håller vi på och tittar på hur de ska formuleras och man kan föreslå att man lägger in en procenthalt på hur stort ägandet får bli. Men jag är lite skeptisk mot att fastställa procenthalter, sa Per Eriksson.

Han tyckte inte det var ett självändamål att hålla höga hyror, eller vara dominant på bostadsmarknaden.

– Däremot kommer vi se till att vara en aktör på bostadsmarknaden för att utveckla den. Det är också viktigt att ta socialt ansvar, annars behöver vi inte ha något bostadsbolag alls.

Mer läsning

Annons