Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat toppnamn i Askersund

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten laddade upp i Askersund inför helgens partisammandragning, Sverigemötet, i Örebro.

Annons
Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten t vä och Calill Ohlson under onsdagskvällens träff i Askersund.

I går kväll samlades moderatpolitiker från södra länet till en sydnärketräff med årsmöte på Hotell Norra Vättern. Speciellt inbjuden var partisekreteraren Sofia Arkelsten.

I Askersund handlar mycket av befolkningens och politikernas samtal om landsbygdsfrågor. Exempelvis hur man kan vända trenden, att fler flyr landsbygden för storstäderna.

– Kraven på välfärd blir högre och högre var man än bor. Man förväntar sig kunna ha en bra infrastruktur och möjligheten att koppla upp sig på nätet. Det är en grannlaga uppgift för kommunerna att leva upp till dessa förväntningar, menar Sofia Arkelsten.

Många mindre kommuner, ofta med bruksorter, är sårbara, eftersom stora företag lägger ner.

– Omvärldens förändras hela tiden, det funkar alltså inte att göra som man alltid gjort.

Hur ska då de här orterna hjälpas till överlevnad?

– Det problemet har vi identifierat, och vi har tagit fram en checklista som varje kommun bör tänka på, och den presenterar vi inom kort, avslöjar hon, dock utan att berätta något om innehållet.

Många av dem som väljer att befolka landsbygden måste ha två bilar för att klara resor till och från arbetet. Bensinpriset skjuter i höjden, kan man kompensera deras resor för att nå sina arbetsplatser?

– Man ska vara väldigt försiktig med styrmedel. Det måste finnas likformighet och rättvisa. Det är en stor utmaning att hitta en rättvis kompensation.

Vacklande ekonomi i kommunerna gör även att de lider bostadsbrist eftersom de inte ha råd att bygga. Fler lägenheter kunde ge en befolkningsökning som de så väl behöver. Kan de ges stöd till nybyggande?

– Det blir svårt med den typen av riktade stöd. Däremot är vi konsekventa till att inte urholka kommunernas ekonomi. Det går heller inte att fjärrstyra från Stockholm hur en kommun ska se ut, menar Sofia Arkelsten.

Mer läsning

Annons