Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater vill banta kunskapscentrum

En ny skola riskerar att minska värdet på bostäderna i en av de attraktivaste delarna av kommunen. Det hävdar moderaten Calill Ohlson.

Annons

Den tänkta placeringen för Kultur- och kunskapscentrumet, som är planerat att byggas vid Askersundsverken, kommer att skymma sikten för nuvarande och kommande bostäder. På så sätt riskerar bostäderna att minska i attraktionsvärde, hävdar Calill Ohlson, (M).

Förslag i flera punkter

– Det är av yttersta vikt att detta ses över för de bostäder som planeras att byggas i området, säger Calill Ohlson.

Hon och Caroline Dieker (M) har nu lämnat ett förslag där punkter tas upp om såväl placering som funderingar kring skolbyggnadens yta. I förslaget nämns att skolans yta bör minskas med 1500 kvadratmeter för att spara driftkostnader.

40–50 miljoner

– En liten kommun som Askersund har inte råd med en sådan här slags byggnation på 12 000 kvadratmeter. Vi räknar med att spara 40 till 50 miljoner kronor i och med den här lösningen, säger Calill Ohlson.

Sjöängsparken

Politiker i kommunen ser helst att Kultur- och kunskapscentrumet flyttas för att undvika avskärmning av bostäder som redan finns, och som ska byggas i området. Men även för att undvika förstörelse av Sjöängsparkens natur.

– Dels kommer det bli svårt att sälja de nuvarande och planerade bostäderna i framtiden, om placeringen blir där det i dag är tänkt. Det kommer även att innebära att vi måste kapa träd i parkområdet, och på så sätt förstöra delar av Askersunds vackraste områden, säger Callil Ohlson.

Planutskottet har nu fastslagit ett beslut att punkterna bör ses över. Kommunstyrelsen ska den 6 september klubba förslagen om det nya kultur- och kunskapscentrumet, som planeras att byggas 2013.

Mer läsning

Annons