Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modevisning med musik väcker minnen

En musikalisk modevisning från 1920-talet till 1970-talet. Det bjöds det på i onsdags för de boende på Västergården, Borgmästargården och på Syrenen.

Annons
Musikalisk modevisning. Kläder från 20-talet till 70-talet visades i onsdags i en mannekänguppvisning för de boende på Borgmästargården och Syrenen. Foto: Tove Svensson

För ett år sedan fick Monica Andersson, områdeschef för äldreomsorgen i Askersunds kommun, en idé om en musikalisk modevisning från 1920-talet till 1970-talet.

I onsdags blev idén verklighet och visades för de boende på Västergården, Borgmästargården, Syrenen, dagrehab och demensdagvården.

Applåder blev det när de 14 olika mannekängerna vandrade in i sina tidstypiska kläder. Många minnen väcktes till liv och åhörarna log och gungade med i musiken som Claes Mård och Johnny Sjöberg spelade. Även de klädda i tidstypiska kläder från 1920-talet till 1970-talet.

En prickig klänning var den röda tråden för 1950-talet. En av mannekängerna var Gudrun Calais. Hon bar sin egna röda klänning med vita prickar.

– Det var mycket trevligt. Hoppas det blev uppskattat.

Stort jubel blev det i lokalen när socialnämndens ordförande Siv Ahlstrand (S) och kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson, (S) vandrade på catwalken klädda i kläder från 1970-talet.

Siv Ahlstrand hade en grön klänning och gick i sina skor som hon använde på 1970-talet.

– Det är kul att få vara med och bidra. Jag hoppas att alla tittar tillbaka och talar om tiderna.

Per Eriksson var klädd i manchesterbyxor, träskor och en färgglad skjorta.

– Det här är roligt. Aktiviteter är bra för de äldre. Jag hade manchesterbyxor på 70-talet. De var gröna, röda, bruna och gula.

Ingrid Andreasson såg den musikaliska modevisningen.

– Den var fantastisk och genomtänkt. Det är roligt att de arrangerar det här.

Den musikaliska modevisningen kommer nu att utvärderas av åhörarna på boendena och planen enligt Monica Andersson är att modevisningen kommer att visas i höst på Norra bergens äldreboende.

Under de tre senaste åren har det arrangerats större aktiviteter för de boende genom de kulturombud som finns på de olika boendena. Enligt Monica Andersson har de haft en västkustfest, en hawaiifest och en skördefest.

– Sedan har vi tre till fem olika aktiviteter varje vecka på boendena. Det är högläsning, sång och musik.

I sommar kommer tre ungdomar, enligt Monika Andersson, att åka runt till de olika boendena i kommunen och musicera.

Nästa stora gemensamma aktivitet blir, enligt Monica Andersson, en båtresa med Wettervik till Grönön.

70-talet. Siv Ahlstrand (S) och Per Eriksson (S) visade kläder från 70-talet.
Tilltugg. Kulturombuden Birgitta Norberg och Mia Kaliff, bjöd de publiken på cider, salta pinnar och snittar.

Mer läsning

Annons