Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionerar om Askersunds stad

Askersund blev stad år 1643, men begreppet Askersunds stad försvann officiellt med kommunsammanslagningen 1971. Nu vill S-politikern Solveig Samuelsson ha staden tillbaka.

Annons

Solveig Samuelsson, som bland annat är ordförande i kommunens barn- och utbildningsnämnd, lämnade tidigare i veckan in en motion till kommunfullmäktige om att ”Askersunds stad” ska användas om centralorten i bland annat marknadsföring och skyltning.

”Legat och grott”– Den tanken har legat och grott länge. Jag tycker att namnet stad har högre status, det låter gammalt och genuint, säger Solveig Samuelsson.

Hon tror att Askersunds stad är ett bättre namn i marknadsföringssyfte.

– När turister och besökare ska lockas till centralorten så ger bara namnet stad en bild av gamla fina miljöer, trevliga caféer och allmän mysighet, skriver hon i sin motion.

Flera andra exempelFlera av de större orterna i Sverige, som Stockholm, Göteborg och Malmö har sedan länge kallat sig för ”stad” i stället för ”kommun” och andra exempel är Borås, Västerås och Trollhättan. Av orter som ligger närmare Askersund i storlek har Haparanda och Vaxholm bytt till stad. Och Solveig Samuelsson hyser gott hopp om att få igenom sin motion.

– Ja, jag har stora förhoppningar, säger Solveig Samuelsson.

Mer läsning

Annons