Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motorkulturen slog nytt rekord på Sjöängen

Askersund. Det blev ett soligt jubileumsfirande när Askersunds Car and bikemeet fyllde 25 år. Till på köpet blev det rekord både i antalet utställare och besökare på Sjöängsområdet.

Annons
Framröstad. Det var mest amerikanska bilar på Car and bike meet, men det fanns även svenska veteraner. Lillian Petterson står vid den Amazon Sport hennes man Sune renoverat. Vid en utställning i Ronneby brunn i juni röstades den fram som en av de bästa. Foto: Jan Wijk

Köerna av bilar som rullade in på utställningsområdet ville liksom aldrig ta slut. De sist anlända fick stå långt bort på Sjöängsområdet, men även dit kom besökare för att kasta långa blickar efter någon nyrenoverad ögonsten. Och så klart fotografera skönheterna.

Utrustade med var sin ”kraftkamera” vandrade Leif Lindh och Fredrik Sundquist från Finspång runt på området.

– Det är tredje året jag är här. Jag tar bilder åt föreningen som de lägger ut på sin hemsida, berättade Leif.

Hur väljer du fotoobjekt av allt som finns här?

– Jag vill försöka berätta en historia för de som inte var här. Visa vilka fina fordon som kom hit. Det blir sånt som sticker ut: färger och solreflexer är intressant.

Fredrik höll med och tillade att han vanligtvis fotograferar sport, men som fotografisk allätare trivdes han bra i Askersund.

– Jag vill försöka få till skapliga kompositioner.

De många blankpolerade bilarna gjorde det jobbet lättare, men inte alla visade upp sig från sin bästa sida. I en lång rad av skinande bilar stod en mattsvart Cadillac vars ytskikt hade sett sina bästa dagar. Men Anders Rauséus från Nora höll inte med.

– Slitet är också fint, sade han och tyckte inte att det gjorde mycket att färgflagor från olika lackeringar blandades med rostfläckar.

Med sig från Nora hade han sällskap av frun Ankie och dottern Mira, som fotograferade och studerade.

– Det är väl jag som tvingar med familjen, sade Anders, men tillade att hans kvinnliga sällskap följt med självmant.

Anders Rauséus var även utställare med en Chevrolet Chevelle som blänkte kopparröd i solljuset.

Ända från Grimstorp, strax söder om Nässjö, hade Sune och Lillian Pettersson åkt. Askersund var ett av många stopp med deras nyrenoverade Amazon Sport från 1960. Tidigare i veckan har de besökt bilträffar i Eksjö, Lönneberga, Vadstena och Huskvarna.

– Och så var vi i Tylösand häromdagen, men inte för någon bilträff, berättar Lillian.

Från början av maj och nästan fem månader framåt åker de på så många bilträffar de kan. En varje helg och om det vill sig väl mitt i veckan också.

– Vi är väl nördar. Vi klär alltid upp oss i tidstypiska kläder också, förklarar Sune.

Tyngdpunkten på Car and bikemeet låg på amerikanska bilar, men för Sune och Lillian är det framför allt svenskt som gäller. Förutom Amazonen ingår två PV och en Ford Zefyr i deras stall.

– Min dröm var också att skaffa en amerikanare, men jag hade inte råd, berättar Sune.

Pengarna räckte dock till en blå PV och sedan har det rullat på.

Folkets kärlek har de fått för sina bilar. Amazonen som Sune renoverat i tre år röstades fram som en av de snyggaste bilarna vid Nostalgiafestivalen i Ronneby för två veckor sedan.

Enhetligt. Ett rött vrålåk kräver naturligtvis en helröd husvagn. Om det här ekipaget sticker ut på en bilträff, hur är det då inte på en vanlig campingplats.
Oslipad diamant. Det som inte blänker kan också fascinera. Ankie Rauséus och dottern Mira kikar in genom rutan på en ännu inte omlackerad Cadillac.
Djupdykning. Utsidan är inte allt, även insidan är betydelsefull på en bilutställning.

Mer läsning

Annons