Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munksjö bland de bästa på rening

Munksjö Aspa Bruk har nyligen investerat i ett nytt elfilter, som kommer att förbättra reningen av rökgaser. Investering är på 50 miljoner kronor.

Annons

– Det här kommer att placera oss bland de absolut bästa när det gäller rening av utsläpp, säger Bengt Lindqvist, vd på Munksjö Aspa bruk.

Nya regler för utsläpp

Den första januari 2012 blir det ändrade regler för hur mycket stoft industrier får släppa ut. Att byta ut det gamla elfiltret, som renar rökgaser som bildas under framställningen av pappersmassa, blev då nödvändigt.

– Annars hade vi inte klarat kraven, säger Bengt.

Det gamla elfiltret var gjort för 120 000 ton massa per år, men i dag produceras närmare 190 000 ton per år. När kraven förändras i framtiden skulle det gamla filtret ha orsakat stora problem.

– Vi hade inte kunnat fortsätta producera som vi gör i dag utan hade behövt dra ner på takten, förklarar Bengt.

Det är en stor investering men det nya elektrofiltret ska alltså göra Munksjö Aspa bruk till en av de industrier som kommer att släppa ut allra minst. I torsdags var första dagen filtret var i gång, och trots lite krångel var Bengt nöjd.

– Titta, man kan verkligen se skillnad, utbrister Bengt nöjt när han tittar upp mot skorstenen där man knappt kan se någon rök.

Tidigarelagd investering

Aspa står inför fler investeringar och man håller just nu på att bygga en ny basningsficka som ska hjälpa till att klara av hårda vintrar.

– För att vi ska kunna göra pappersmassa kokar vi flis. Om vi inte kan tina upp flisen under vintrarna blir resultatet dåligt. Den här investeringen ska hjälpa oss att tina upp flisen, förklarar Bengt.

Denna investering ligger på cirka 30 miljoner kronor och har tidigarelagts.

– Från början var den planerad till 2012 men arbetet är redan i gång och ska vara klart i oktober, säger Bengt.

Veronica Svensson

019- 15 54 06

[email protected]

Mer läsning

Annons