Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munksjö polisanmäls för såpautsläpp

Munksjö Aspa bruk har polisanmälts, misstänkt för miljöbrott, sedan företaget släppt ut stora mängder såpa i Vättern. Såpa är giftigt för vattenlevande organismer och vittnesuppgifter talar om att fiskar dött i området.

Annons

Saara Nummelin, miljöhandläggare på länsstyrelsen, har polisanmält incidenten som inträffade under natten mot förra fredagen. En ventil stod öppen i flera timmar och det medförde att cirka 30 kubikmeter såpa rann ut på gården och följde med regnet ner i dagvattenbrunnarna som mynnar ut i Sörviken.

– Såpa är giftigt för vattenlevande organismer och det handlar om väldigt stora mängder som hamnat i vattnet. Jag fick ett samtal från en person som observerat döda fiskar i området, säger hon.

Exakt hur stor påverkan det blivit på livet i viken är oklart. Likaså om utsläppet kan få konsekvenser på sikt.

– Det törs jag inte svara på. Men troligtvis handlar det mest om akuta effekter eftersom såpa bryts ner fort, säger Saara Nummelin.

Vad som brustit hos företaget kan hon inte säga innan hon besökt det och granskat rutinerna.

– Men det är ett väldigt allvarligt fel om man låter en ventil stå öppen under så lång tid, då finns det stora brister någonstans.

Saara Nummelin ska nu göra en skriftlig anmälan till miljöåklagare som får ta ställning till om polisen ska inleda en förundersökning om miljöbrott.

Bengt Lindqvist, vd för Munksjö Aspa bruk, ser allvarligt på det inträffade. Han menar att det är olyckligt att ventilen av okänd anledning gick upp samtidigt som det var ett riktigt oväder med regn och åska.

– Vi hade en väktare som gick där ute på natten, men han såg ingenting för det var så mörkt och regnade. Vi har också kameraövervakning, men där såg de ingenting heller, säger Bengt Lindqvist.

I och med det kraftiga regnet kunde såpan sköljas ner i dagvattenbrunnarna, trots att den normalt sett är trögflytande. På fredagsmorgonen upptäcktes vad som inträffat och ventilen låstes direkt.

– På fredagsmorgonen tog vi prover i vattnet och de visade då förhöjda värden. Vi tog prover även i måndags och då var det tillbaka till det normala, säger Bengt Lindqvist.

Det ska nu göras en ordentligt utredning av företaget av vad som gått snett och hur man kan förhindra det i framtiden. Det som Bengt Lindqvist kan se som en möjlig åtgärd är att sätta upp en sarg runt områden där ventiler kan läcka.

Mer läsning

Annons