Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket förorenat i Askersunds kommun

Av de tio mest förorenade områdena i Örebro län ligger sex i Sydnärke. Kvarntorp i Kumla är värst, men de övriga fem finns i Askersunds kommun.

Annons

Länsstyrelsen rapporterar varje år till Naturvårdsverket vilka förorenade områden i länet som man håller på att jobba med. I rapporten ingår en prioriteringslista över de tio mest förorenade områdena. I topp på listan återfinns Kvarntorp i Kumla. Men där finns också fem platser i Askersunds kommun, nämligen Rosthyttan i Åmmeberg, Åsbro gamla impregnering, Johannesborgs vaskverk utanför Åmmeberg, Rönneshytta såg och Aspa såg.

Varför så många områden finns just i Askersunds kommun är svårt att svara på, utan det beror nog på tillfälligheter, tror Lisa Arnwald Storm, miljöhandläggare på länsstyrelsen.

– I hela länet beror de förorande områdena framför allt på gruvdrift, som är fallet med Rosthyttan och Johannesborg, och så har det också funnits mycket sågverk, som Rönneshytta och Aspa såg, säger hon.

Andreas Johansson som är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sydnärkes miljöförvaltning med särskilt ansvar för förorenade områden, förklarar att det är Askersunds industrihistoria som ligger bakom att det finns många starkt förorenade områden. Men att ligga högt på listan är inte bara negativt, tycker han.

– Att vara med på tio-i-topp-listan kan faktiskt vara en fördel för det innebär att projekten är prioriterade, och man kan faktiskt förvänta sig att det händer någonting där. Johannesborgs vaskverk saneras ju exempelvis just nu, säger Andreas Johansson.

Om det finns någon part, exempelvis ett företag som bedrivit verksamhet som kan hållas ansvarig för föroreningen, så ska den betala kostnaden. Men om det inte går att få fram en ansvarig får man gå den statliga vägen, med bidrag från Naturvårdsverket. Förut fick kommunen betala 10 procent, men den regeln är borttagen. Det är positivt för kommunerna, eftersom en sanering kan kosta åtskilliga miljoner, vilket blir en stor post i budgeten.

Däremot får kommunen ofta agera huvudman och projektledare och tillsynsmyndighet under utredningsfasen och själva saneringen, vilket indirekt är en kostnad i form av personalens arbetstid.

Läs mer om Åsbro gamla impregnering i fredagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons