Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Någon stal Rolfs kort och tankade 1 700 liter

Rolf Dalhielm krävs på 58 000 kronor för tankningar med ett bensinkort han aldrig sett röken av. Han har varken fått kort eller pinkod, än mindre tankat 1 700 liter diesel och bensin på det. Men kortföretaget kräver att han ska betala.

Annons

– Man känner sig maktlös, säger han. Jag har inte kunnat göra något för att förhindra det här bedrägeriet och tycker jag kan bevisa att jag är oskyldig. Ändå görs jag betalningsansvarig.

Rolf Dalhielm och hans firma har varit stamkund på Shell i Askersund. Han brukar tanka firmabilen mot faktura.

Inget kort men en räkningI början av året föreslog mackägaren att Rolf skulle skaffa ett bensinkort. Shells kort utfärdas av St1 Energy. Han ansökte om ett kort men fortsatte att tanka mot faktura i väntan på att kort och pinkod skulle komma.

Men det kom varken kort eller kod.

I slutet av april kom däremot en faktura på 58 000 kronor! Det var tankningar som gjorts på hans nya bensinkort under mars-april.

– Först fattade jag inte att det var mitt nya kort som använts. Jag trodde det var den vanliga månadsfakturan och att något blivit fel, säger Rolf Dalhielm.

Men snart stod det klart att inköpen gjorts med hans beställda kort och pinkod.

InköpskarusellBåda hade skickats ut med vanlig post och lagts i brevlådan som står, tillsammans med en handfull andra brevlådor, utmed riksväg 50 söder om Askersund.

– Jag kan inte veta vad som hänt, säger Rolf Dalhielm, det finns några tänkbara förklaringar. Det mest troliga är väl att någon passerat på riksvägen och vittjat brevlådorna på måfå och hittat mitt bensinkort. Då visste bedragaren att koden kommer tre fyra dagar senare och fiskade upp den också. Det är min teori.

Därefter vidtog en veritabel inköpskarusell. På två månader köptes 1500 liter diesel, 200 liter bensin och mycket annat.

Det gjordes bränsleinköp var och varannan dag. Enbart dieselinköpen motsvarade en körsträcka på 50 mil dagligen i två månader.

Påfallande ofta gjordes inköpen på den obemannade Shellmacken i Vintrosa. Men det fanns inköp också i Göteborg, Jönköping, Malung, Bålsta, Örebro, Kumla etc.

Kl 13.46 den 1 april tankades 66 liter diesel i Göteborg på bensinkortet.

Kl 12.36 samma dag hade Rolf Dalhielm tankat firmabilen i Askersund, framgår det av hans månadsfaktura. Han kan omöjligt ha gjort båda tankningarna. Det finns flera exempel som ger honom alibi.

Spärrade kortetRolf Dalhielm spärrade kortet, bestred betalningsansvar och gjorde polisanmälan.

Polisen kom ingenstans med ärendet. Bensinmackarnas kameraövervakning kunde ha avslöjat bedragen, men filmerna raderas efter några dygn.

St1 konstaterar torrt i sin utredning att Rolf Dalhielms firma är betalningsansvarig. Enligt kontobestämmelserna är kontohavaren betalningsskyldig för alla inköp som görs med kort och pinkod tills kortet anmäls förlorat.

Den 27 september skickade St1 ett betalningskrav med sista betalningsdag 11 oktober. Men redan den 3 oktober skickar St1 ut en inkassokrav med förfallodag den 7 oktober, dvs före den betalningsdag man själv angett.

Vägrar betalaRolf Dahlhielm vägrar betala.

– Jag tycker det är märkligt att kortföretagen får handskas så här ovarsamt med värdehandlingar, säger Rolf Dalhielm. Som kund är man ju helt maktlös. Jag kan ju inte stanna hemma och vakta på brevbäraren varje dag när jag sökt om ett bensinkort.

– Nånting ramlar mellan stolarna här. Som småföretagare sitter man tydligen extra illa till. Lagen verkar ju i första hand skydda konsumenterna.

NA har under flera dagar förgäves sökt St1 Energy för en kommentar.

Mer läsning

Annons