Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nämnd vill ha 5,2 miljoner mer

Kostnaden för hemtjänsten och bostadsanpassning beräknas kosta 5,2 miljoner kronor mer under år 2014. Därför har Socialnämnden beslutat att ansöka om ett tilläggsanslag på 5,2 miljoner kronor.

Annons

Socialnämnden i Askersund hade tidigare i veckan ett möte om ekonomin för år 2014. På mötet redovisades det att det hittills under 2014 har gått åt fler hemtjänsttimmar än beräknat.

Enligt handlingarna till Socialnämndens möte har antalet personer med hemtjänst i Askersunds kommun har ökat under år 2013 och 2014 vilket innebär att antalet hemtjänsttimmar har blivit fler.

71 procent av de personer som har hemtjänst i Askersunds kommun är 80 år och äldre.

Sedan år 2012 har antalet timmar ökat med nästan 20 procent.

– Det handlar till exempel om restider, arbetsplatsträffar och kringtid. Vi har en brist på fyra miljoner kronor. Vi har sparat och vi kan inte spara mer. Vi äskar om fyra miljoner kronor för 2014, säger Siv Ahlstrand, (S), socialnämndens ordförande.

Enligt en tjänsteskrivelse till Socialnämndens möte så har kostnaderna för bostadsanpassningar blivit dyrare under året. Allt fler äldre väljer att bo hemma. Fler ansöker om bidrag för till exempel ombyggnationer i kök, badrum, automatiska dörröppnare, ramper och hissar.

– Vi har ett underskott på 1,2 miljoner kronor. Totalt är det 5,2, miljoner kronor som vi begär av kommunstyrelsen, säger Siv Ahlstrand.

Ledamöterna i Socialnämnden beslutade att ansöka om ett tilläggsanslag på totalt 5,2 miljoner kronor till hemtjänsten och bostadsanpassningarna. Ärendet går nu vidare för beslut i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons