Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När barnen sover spolar de is vid skolan

När barnen sover fixar de isen. Ett iskallt och obetalt jobb när mörkret lagt sig över Åsbro. Men de gör det så gärna för barnens skull.

Annons
Sena kvällar. När barnen åkt färdigt för dagen, dyker Anders Johansson och Bertil Sandén upp som två isräddande ”tomtar” i vintermörkret.

Termometern visar på minus fem grader, och klockan är runt nio på kvällen. Ensamma på ”rinken” vid Åsbro skola går två pensionärer på den kalla och hårda isen. Nyss har de skrapat banan med handskrapor, och nu är det dags att dra fram spolslangen.

Började 1975

Anders Johansson sköter munstycket och låter vattenstrålen täcka meter för meter. 1975 började han spola isen vid skolan, och höll sedan på i åtta år. Nu har han återupptagit sysslan igen:

– Förra gången var det för dotterns skull, men nu är det barnbarnen som gäller, säger Anders, med tillägget att han förstås engagerar sig för alla barn i Åsbro.

Slangdragare

I vinter går arbetet lite smidigare efter det att han fått hjälp av pensionären Bertil Sandén.

– Det går lättare att hantera slangen när Bertil är med som slangdragare. Är jag själv så tar det runt fyra timmar att både skrapa och spola.

Han gör ett hastigt överslag och konstaterar att det hittills blivit uppemot 70 arbetstimmar i vinter. Snöar det inte så preparerar de isen varje kväll. Ideellt arbete, för en god saks skull, och dessutom under sen kvällstid.

Känner uppskattning

– Jag har aldrig känt mig så uppskattad för något, som av barnen, lärarna och föräldrarna här, menar han.

Och han bedyrar att han inte vill att vintern ska ta slut än. Han klär sig gärna varmt, och i stövlar, för att hålla isen i gott skick.

– Jag är pensionär, och tycker att jag har tid att göra det här för barnen, säger Anders Johansson, mannen som får vatten att frysa till is.

Mer läsning

Annons