Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandrare och fältare stöttar unga

Nattvandrare och fältassistenter vill vara en trygghet för ungdomar på nätterna. Nu ökar de sin närvaro i Askersund med omnejd.

Annons
På väg ut. Vivi-Anne Wellermo, Sofia Davidsson, Ylva Jönsson och Sanna Falk Berlin tar första skiftet på skolavslutningskvällens nattvandring. När västar och jackor är på och telefonnummer till varandra är sparade är det dags att ge sig ut på stan.

Det är mycket som kan hända sena kvällar och nätter för ungdomar. Det vet de engagerade inom nattvandrarna och Askersunds kommuns fältassistenter, som vill vara ett stöd för ungdomar på kvällstid.

– Vi ska vara vuxna som de unga kan vända sig till om de behöver hjälp, säger Ylva Jönsson, kontaktperson för nattvandrarna i Askersund.

Föreningen startade upp igen i våras efter några års uppehåll, nu via stiftelsen nattvandring.nu. På det första informationsmötet kom över 15 personer och den första vandringen genomfördes på valborgsmässoafton.

– Men då var det så regnigt, kallt och eländigt att det knappt var några ungdomar ute, säger Ylva.

Desto fler förväntades det bli på skolavslutningen förra veckan, då den andra vandringen genomfördes. Åtta frivilliga vandrade i Askersund med omnejd på kvällen och natten. För Vivi-Anne Wellermo var det första gången hon var med.

– Jag är pensionär och kan lägga tid på det här. Jag har själv fyra barn och mitt äldsta barnbarn gick precis ut nian, men i Uppsala. Det är viktigt att finnas där, säger hon när gruppen gör sig redo föreningens samlingsrum i Folkets hus.

– Det är viktigt att stötta i ung ålder. Jag har stort engagemang för ungdomar och har sett vad som kan hända om det blir tokigt, säger Ylva Jönsson, som hoppas att fler vuxna vill engagera sig.

På kvällen och natten vandrar de både i centrala Askersund, men åker också till ställen runt om stan, som Harge och Väderkvarnsbacken.

Skolavslutningskvällen var också en nystart för kommunens fältassistenter.

– Det är nog tre år sedan vi var ute. Vi trappade ner när vi såg att antalet ungdomar som var ute minskade. Men nu vill vi komma i gång igen, säger Catrin H Karlsson, ANDT-samordnare (alkohol, narkotika, dopning och tobak) på kommunen.

Även de poängterar att det är ett extra stöd som de ska vara.

– Vi är inga poliser, utan pratar med ungdomarna och skapar relation, säger Catrin H Karlsson.

– Det är inte en socialjour vi ska vara. Utan ungdomarna ska veta att om det är något ska de våga ta hjälp. Det kan handla om allt från att prata en stund till att hjälpa till att komma i kontakt med föräldrar eller annan hjälp om det hänt något, säger Erika Föllinger, socialsekreterare och en av ”fältarna”.

Nästa vandring planeras vid Car bike meet den 11 juli för både nattvandrarna och fältassistenterna.

– Att vi fortsätter samarbeta tycker jag är viktigt. Vi har lite olika roller som båda behövs. Nattvandrarna är ute som privatpersoner och vi fältassistenter som tjänstemän, säger Erika Föllinger.

Stämmer av. Erika Föllinger, Catrin H Karlsson och Ylva Jönsson stämmer av inför nattvandringen på skolavslutningen.
Finns där. Fältassistenterna Erika Föllinger och Malin Felldin har tagit sig till Hargebaden där det är populärt att vara för unga.

Mer läsning

Annons