Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natursnokarna hotas av utrotning

Natursnokarna i Askersund är utrotningshotade. Naturskyddsföreningens familjeverksamhet har varit ovanligt livaktig just här, men nu känner ledarkvartetten att de inte hinner engagera sig längre.

Annons
Snok på äventyr. Natursnokarna har varit ute på många äventyr i naturen runt om Askersund. ARKIVBILD: ANNA RYTTERBRANT

Natursnokarna, vars aktiviteter riktar sig till barn i åldern två till fem år med föräldrar, är inne på femte året i Askersund. Hela tiden har det varit fyra föräldrar som hållt i planeringen och förberett träffarna. Men vid årsskiftet läggs verksamheten ner om ingen tar över ledarskapet.

– Våra barn börjar nu bli så stora att det är andra aktiviteter som lockar. Man hinner inte engagera sig så mycket som förut. När barnen blir större ställer det också andra krav på innehållet i träffarna, säger Mattias Mattsson, en av initiativtagarna.

Tillsammans med Patrik Grönlund, Adam Holmes och Carina Pettersson drog han i gång Natursnoksverksamheten för fem år sen.

– Vi var ett gäng föräldrar med små barn som stod i en pulkabacke och diskuterade att vi borde träffas flera barnfamiljer ute i naturen, fika och göra någon aktivitet ihop. Så bestämde vi oss för att starta natursnokarna, berättar Mattias Mattsson.

Naturskyddsföreningen

Konceptet kommer från Naturskyddsföreningen, som också har stått för viss ekonomisk stöttning och kurser. Men innehållet i träffarna, som varit en söndagsförmiddag i månaden, har de fyra ledarna utformat själva, utifrån de lokala förutsättningarna. Det har varit uppskattat och i snitt har de varit 33 personer.

Mattias Mattsson och Patrik Grönlund är villiga att bistå med tips och stöd, om nya initiativtagare kontaktar dem. Det går att återanvända mycket av den planering som redan är gjord, utrustning finns och Naturskyddsföreningen kan stå för kurser om man skulle behöva det.

Ledarskapet är inte så betungande, har man bara gjort planeringen och enklare förberedelser så kommer mycket av sig självt. Barnen har en naturlig upptäckarlust, och kan också lära föräldrarna mycket.

– Det har varit många fantastiska upplevelser som jag aldrig velat vara utan, tillsammans med mina barn. Vi hade aldrig kommit ut så mycket om det inte varit för att man haft Natursnokarna, säger Mattias Mattsson.

Mer läsning

Annons