Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till köpcentrum

Hur ska den framtida stadskärnan i Askersund se ut? Den frågan har kommunen tagit ställning till i ett framarbetat stadslivsmanifest som förväntas antas hos kommunfullmäktige på måndag.

Annons
Torget i centrala Askersund.

Arbetet med det stadslivsmanifest som nu ska upp i kommunfullmäktige har pågått sedan december.

Materialet har tagits fram genom många synpunkter från allmänheten samt att handlare, fastighetsägare, politiker och tjänstemän har fått vara delaktiga i utformningen.

– Arbetet har gått fort och jag tolkar det som att en stor majoritet är positiv till det som står i manifestet. Det är ett sätt för oss i kommunen att visa vår ståndpunkt och sätta ner foten om hur vi i framtiden ska värna om kärnvärdena i centrala Askersund, säger kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson.

Vill värna idyllenManifestet består av riktlinjer och handlingsplaner som ska gälla vid all prövning av tillstånd inom stadskärnan.

Bland annat står det att kommunen vill värna om den sjönära, idylliska trästad med småstadskaraktär som Askersund har gjort sig känt för.

Vid nya byggnationer i centrum finns därför vissa regler.

– Vi ställer inga krav på att byggnaderna måste se ut som förr i tiden. Men de måste passa in i vår stadsmiljö som ju är ganska unik, berättar Eriksson.

Handeln i centrumEn annan viktig ståndpunkt som kommunen vill framföra är att de vill behålla och utveckla handeln i centrum. Därför är köpcentrum utanför stadskärnan inte något som man vill se i framtiden.

– För att vara en så liten stad har vi ett otroligt fint utbud av butiker och affärer i centrum. Vi förbjuder inga köpcentrum, men riktlinjerna är att vi vill ha en fortsatt centraliserad handel. Vi anser att ett köpcentrum skulle ta död på våra butiker i stan, säger Eriksson.

Mer läsning

Annons