Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nior flög till Barcelona

 Tidigt i morse flög klass 9f från Sjöängsskolan till Barcelona. Efter att ha arbetat ihop pengar tillsammans under tre år får nu klassen sin belöning.

Annons
Förväntansfulla. Under fem dagar ska eleverna från klass 9f ta del av den katalanska kulturen. Många har studerat spanska i tre år och ser fram emot att få använda språket i praktiken.

Det är ett gäng förväntansfulla elever som sitter i klassrummet ett par dagar innan resan. Om ett par veckor tar de examen från Sjöängsskolan, men först väntar en resa till Spanien.

Redan i sjuan

Redan under första terminen i sjuan bestämde sig klassen för att åka utomlands den sista terminen av högstadiet. De startade skolföretaget BörjAnn och började sälja parkeringsplatser i samband med marknaderna. Andra projekt har varit att arrangera bingo och sälja en rad olika produkter. BörjAnn blev så framgångsrikt att de fick utmärkelsen årets skolföretag vid en mässa för unga entreprenörer för år sedan, och belönades med 10 000 kronor.

Anneli Hagel är en av två mentorer som åker med på resan.

– Eleverna har arbetat hårt för det här och varit väldigt drivande. Jag är också tacksam mot alla föräldrar som hjälpt till och gjort resan möjlig, säger hon.

På programmet står bland annat en guidad tur på svenska runt om i staden. Men det råder ingen tvivel on vad som lockar de flesta mest.

”Det ska bli grymt”

– Det ska bli grymt att besöka Camp Nou. FC Barcelona är mitt lag och Messi är favoritspelaren, säger Ali El-Dawi.Att komma till ett nytt land och ta del av en ny kultur är väldigt lärorikt. Anneli Hagel anser att det är bra för elevernas personliga utveckling att komma utomlands.

– En sån här resa är viktig för att lägga grunden för att våga prova något nytt. Bara att försöka prata lite spanska och kanske beställa mat blir nyttigt för eleverna, säger hon.

Johanna Dohn och Ali El-Dawi längtar båda till besöket på FC Barcelonas hemmastadium Camp Nou. Ali spelar själv fotboll och har Barcelona som favoritlag.BILD: DAN JONSSON

Mer läsning

Annons