Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra Bergen blir demensboende

Norra Bergens äldreboende blir ett renodlat demensboende. Behovet av platser där personalen har en särskild kompetens inom demenssjukdomar ökar.

Annons

Socialnämnden har beslutat om omstruktureringen som innebär att en avdelning på Norra Bergen, Blåklockan, läggs i malpåse, och de resterande fem avdelningarna blir rena demensavdelningar, men med lite olika inriktning.

– Det behov som ökar är platser för dementa, och då ska vi se till att ha bra kompetens hos personalen. Vi kommer att ha en hel del utbildning och stödjande handledning, för det är tufft att jobba med det här. Och där har vi demenssjuksköterskan som är en bra tillgång, säger Siv Ahlstrand (S), socialnämndens ordförande.

Det sker en viss omflyttning nu i samband med att man stänger en avdelning på Norra Bergen, och i samma veva försöker man se till att de äldre hamnar på rätt plats. Men egentligen är principen att man ska flytta dem så lite som möjligt, eftersom det kan vara förvirrande.

De övriga särskilda boendena, Borgmästargården, Lerbäckshemmet och Lärkbacken, riktas mot dem som har framför allt fysiska omvårdnadsbehov.

Men vad händer om man bor på exempelvis Borgmästargården och under tiden utvecklar demenssjukdom, flyttas man då till Norra Bergen?

– Nej, man måste inte flytta om man inte vill, utan då får vi anpassa verksamheten, säger Inger Adolfsson, socialchef.

Likaså lovar man att en som vill bo kvar exempelvis i Åsbro även på äldre dar ska kunna få plats på Lärkbacken där.

– Vi har demenshemtjänsten, som vi kommer att permanenta från nästa år. Med hjälp av dem och med stöd via demensdagvården ökar möjligheterna att bo kvar hemma längre, säger Siv Ahlstrand.

Mer läsning

Annons