Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Novemberkåsan polisanmäls

Arrangörerna av Novemberkåsan har lagt delar av banan på förbjuden mark.
Det hävdar länsstyrelsen, som nu polisanmäler arrangören.
– Jag tycker det är löjligt, säger tävlingsledaren Martin Holm.

Annons
Länsstyrelsen hävdar att arrangören av Novemberkåsan dragit banan på ottillåten mark.

Enligt terrängkörningslagen är all körning i terräng med motorfordon förbjudan. Länsstyrelsen kan dock i vissa fall bevilja dispens.

– Det är en traditionsrik, stor och viktig tävling för motorsporten och dess publik. Därför gav vi dispens, säger Inger Holst, chef för enheten Art, vilt och tillsyn, i ett pressmeddelande.

Men enligt länsstyrelsen har arrangören anlagt banan på andra sträckor än de som länsstyrelsen har godkänt.

NA har tidigare berättat att länsstyrelsen beslutade stoppa en planerad sträcka mellan Lerbäck och Åsbro för att skydda områden med höga naturvärden.  Orsaken var att länsstyrelsen inför tävlingen upptäckte att en bana var uppmärkt genom dels ett skyddat område, dels genom två andra områden som också har höga naturvärden, så kallade nyckelbiotoper.

"Det blir stora skador"– Det är en liten del av vår natur som är utpekad som särskilt värdefull, knappt två procent. Det är länsstyrelsens uppdrag att försöka undvika skador på sådan värdefull natur. Våta miljöer är alltid känsliga, det blir stora skador i dem när många kör i dem., säger Inger Holst i pressmeddelandet.

Tävlingsledaren Martin Holm ligger knappast sömnlös på grund av den polisanmälan som nu hänger över arrangörerna.

– Min reaktion var att jag tyckte att det var löjligt. Det rör sig om en så liten sträcka, max 200 meter på det längsta stället.

Är du orolig för påföljderna nu?

– Nej, jag är luttrad. Den här lagen har funnits sedan 1975 och vad jag vet så är det många som har anmälts men ingen som har fällts för brott mot terrängkörningslagen.

Läs mer i fredagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons