Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är byggstarten för KKC avbockad

Nu är byggnationen av Askersunds kunskaps- och kulturcentrum, KKC, i gång. Det firades i dag med en byggstartsceremoni bestående av tal, avbockning och tårtkalas.

Annons
Avbockad. Nu är byggnationen av KKC i gång. Den obligatoriska avbockerningen skedde i dag av Mårten Eriksson, Annika Restadh, Per-Olof Thulin, Nils Staffansson, Per Eriksson, Filip Norlander och Gabriel Ahlm. Foto: Tove Svensson

Om två år, år 2016, beräknas det nya kunskaps- och kulturcentrum, KKC, stå klart. Vid lunchtid i dag var det en byggstartsceremoni vid byggplatsen nedanför Sjöängsskolan. Sju personer målade tillsammans och bockade av KKC på Askersunds kommun lista över mål och projekt som ska förverkligas i kommunen.

– Det känns bra. Det här är en jättegrej för Askersund. Det är spännande att vi nu kan knyta ihop kulturen och utbildningen. Det tror jag stimulerar till bättre resultat i skolan, säger Per Eriksson, (S), kommunstyrelsens ordförande efter att han och oppositionsrådet Per-Olof Thulin, (M), tillsammans med representanter från olika förvaltningar målade den stora avbockningssymbolen.

– Det känns bra att vi får projektet i hamn. Att vi sätter spaden i jorden, säger Per-Olof Thulin.

Kunskap och kulturcentrum ska inrymma elever i årskurs sex till nio, musikskola, bibliotek, fritidsgård, storkök och kafé. I bygganden ska det även finnas lokaler för kultur- och föreningsliv. Det kommer även att finnas en stor multisal för cirka 500 sittande.

Byggföretagets riktpris för byggnationen är beräknat till 260 miljoner kronor, vilket är 34 miljoner kronor mer än vad kommunledningen i Askersund först beräknade. På ett extra insatt kommunstyrelsemöte i måndagskväll så beslutade majoriteten att godkänna riktpriset.

– Det är ett riktpris. Vi ska vara kostnadseffektiva i val av till exempel material, säger Per Eriksson.

Allianspartierna ville på det extra kommunstyrelsemötet att ärendet skulle återremitteras. När inte det blev av så reserverade sig allianspartierna mot beslutet.

– Vi ville inte stoppa projektet, utan vi vill få mer tid på oss att analysera siffrorna. Nu får vi jobba utifrån beslutet, viktigast är att skolan blir bra, säger oppositionsrådet Per-Olof Thulin (M).

När byggceremonin var klar och spelades en fanfar och alla bjöds på jordgubbstårta.

Carina Pettersson, lärare på Sjöängsskolan, är positiv till att kunskaps- och kulturcentrum byggs.

– Det är fantastiskt roligt och bra för kommunen. Det är jättespännande att få vara med i processen.

Under ceremonin avslöjades det att det nu pågår en omröstning om vad den nya byggnaden ska heta. Det finns tre namn att rösta på: ”Norra Vätterns kultur- och bildningscentrum”, ”Sjöängen” och ”Norra Vätterns kunskaps- och kulturcentrum”. Omröstningen sker via kommunens hemsida och är öppen för alla.

Mer läsning

Annons