Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan polisen kontrollera farten på sjön

Snart är det klart och tydligt vilken hastighet som gäller för båtförarna i Norra Vättern. Nästan alla nya hastighetsskyltar är på plats, och då kan också polisen göra insatser.

Annons
Sakta ner. Nu är det sju knop som gäller från Stjärnsund ut till Stora Hammarsundet, berättar Bengt Karlsson och Nils Fors.BILD: JESSICA UHLIN

Nils Fors och Bengt Karlsson har jobbat med att sätta upp de 16 nya skyltarna. Nu återstår bara tre, och det dröjer ett litet tag innan de kommer på plats. Men på de flesta farleder är det nu klart vad som gäller, till skillnad från förut.

– Nej, det var rörigt, ingen visste riktigt vad som gällde. I Åmmeberg satt det exempelvis en hemmagjord skylt, säger Nils Fors.

Tydligt

Nu sitter det riktiga, stora och tydliga skyltar, som ingen kan missa. Det blir också tydliga upphör-skyltar, vilket inte funnits tidigare.

– Så nu vet man klart och tydligt när hastighetsbegränsningen börjar och slutar, säger han.

Nils Fors och Bengt Karlsson hoppas och tror att det nu blir lite lugnare farter i områdena där begränsningen gäller.

Det som de tror folk kommer att reta sig mest på är att begränsningen till sju knop gäller i hela norra Vättern när man passerat genom något av Hammarsunden, undantaget Alsen. Det innebär att de som åker till och från Åmmebergshållet får en lång och långsam resa. Samtidigt blir det positivt att kunna stävja busåkandet med vattenskoter, tycker Nils Fors.

Även polisen ser positivt på att skyltarna nu kommer på plats.

– Vi måste ha klara bestämmelser för att kunna agera. Och nu när länsstyrelsen har tagit beslut så framgår det tydligt, säger Per Inzsöl Andersson, närpolischef i Sydnärke.

Oregelbundna kontroller

Polisen gör regelbundet insatser på Vättern och kollar nykterhet och hur kräftfiskarna sköter sig. Nu kan man också kontrollera efterlevnaden av hastighetsbestämmelserna.

– Vi har ingen statisk lista för när vi ska åka ut, utan det blir på oregelbundna tider och olika dagar. Vi har med i planeringen ungefär när vi ska ut, sedan kanske det inte blir precis då på grund av väder och vind, säger han.

Polisen har kontrollerat nykterheten ute på sjön några gånger i sommar, och Per Inzsöl Anderssons uppfattning är att båtfolket skött sig bra hittills.

Mer läsning

Annons