Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu står pumparna stilla

Den låga vattennivån i Åmmelången kan riskera sjöns växt- och djurliv.
Nu vidtar Zinkgruvan Mining åtgärder för att minska sin utpumpning av vatten ur sjön.

Annons

Det är inte enbart den torra sommaren som är en bidragande orsak till att vattennivån i Åmmelången är så pass mycket lägre än normalt.

Zinkgruvan Mining har hjälpt till att pumpa ut vatten ur sjön till den lägsta nivån på mycket länge, och nu kan växt- och djurlivet ha blivit drabbade. Gruvföretaget har nu sedan några dagar tillbaka stängt av sina vattenpumpar.

Använder returvatten

– Vi märkte av att det var väldigt lågt vattenstånd för några veckor sen. Efter det vidtog vi åtgärder, och kommer hädanefter använda mer returvatten till vår produktion, säger Fredrik Lundström, ansvarig för produktionen på Zinkgruvan Mining.

Åmme energi stängde redan 2 maj av sina dammar för utslussning av vattnet ur sjön. Men vattnetnivån fortsatte ändå att sjunka. I dag ligger vattenståndet cirka en meter under det normala, och de boende längs sjön är förtvivlade.

– Jag har bott här i åtta år nu, och jag har aldrig sett något liknande. Båtar ligger på sjöbotten i stället för på vattnet och bryggor är obrukbara. Jag hoppas bara att sjön inte blir lidande av det här, säger en husägare längs Åmmelången.

Kan skada fiskarna

Men enligt Harry Lundin på Sydnärkes miljöförvaltning, så är det precis det som nu kan hända.

– Om vattennivån har varit så här pass låg under en längre tid kan fiskarna lekperiod blivit drabbad. Det är heller inte bra för sjöns växtliv att det är så här lågt vattenstånd under en längre period, säger Harry Lundin, Sydnärkes Miljöförvaltning.

Se över dammarna

Nu vill Sydnärkes Miljöförvaltning, tillsammans med länsstyrelsen se över de vattendomar som reglerar vattnets nivå i Åmmelången, och liknande sjöar.

– Vi vill se att vattendomar med större miljö- och naturhänsyn tillämpas, för att undvika liknande problem i framtiden, säger Harry Lundin.

Rasmus Ejneberg

019-15 53 04

[email protected]

Mer läsning

Annons