Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bergtäkt startar vid Knarkebo

En ny bergtäkt påbörjas i Knarkebo, som ligger i närheten av Zinkgruvan. Det är en fortsättning på den täktverksamhet som företaget Dahlqvist åkeri i Zinkgruvan redan bedriver.

Annons

Zinkgruvan. – Vi utökar täktverksamheten för att säkra för framtiden, säger företagets vd Lars Dahlqvist.

Den nya täkten ligger i anslutning till Dahlqvists åkeris nuvarande täkt, som håller på att ta slut.

Tillståndet berättigar till brytning av högst 3 200 000 ton berg med ett högsta uttag av 300 000 ton berg per år, samt att bedriva kross- och sorteringsverksamhet. Tillståndet gäller till den 1 december 2039. Företaget bedömer att man ska bryta cirka 130 000 ton berg per år på det 99 000 kvadratmeter stora området.

Materialet som bryts i täkten ska i huvudsak användas till ny infrastruktur i Zinkgruvan, men säljs också till externa kunder.

Området består idag av 30–40-årig skog och bedöms inte ha ett högt naturvärde. Närmaste bebodda hus ligger en kilometer från området. Myndigheten Sveriges geologiska undersökning har begärt en utredning om den närliggande sjön Krokgölen och de omkringliggande våtmarkerna kan påverkas av täkten, och efter utredning bedöms risken för påverkan som liten.

Boende i området runt omkring har påtalat vikten av att de allmänna vägarna till Zinkgruvan med omnejd bör förbättras, något som Länsstyrelsen ska ta i beaktande. Förbättringar av Trafikverkets väg 592 har också nyligen gjorts.

Den nya täkten vid Knarkebo ska starta inom kort.

– Vi ska bara täcka av och så kan vi dra igång, säger Lars Dahlqvist.

På företaget arbetar i dag 26 personer och det har ett nära samarbete med Lundin Mining.

Mer läsning

Annons