Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny pistmaskin till Zinkgruvan

Zinkgruvans IF är i stort behov av en ny pistmaskin. Kommunstyrelsen har anslagit 400 000 kronor till inköpet, och resten hade man hoppats få från Riksidrottsförbundet. Men där har man nu fått avslag och skidverksamheten i föreningen hotas.

Annons

Pistmaskinen på föreningens anläggning i Zinkgruvan har tjänat ut och om man ska kunna fortsätta med längdskidåkning på konstsnö krävs att en ny pistmaskin köps in. I Mora finns en begagnad maskin av årsmodell 2008 som föreningen anser vara prisvärd och den kostar 1 miljon kronor.

Därför har föreningen ansökt om att få ett kommunalt investeringsbidrag på 400 000 kronor och det har nu kommunstyrelsen beviljat.

– De tillhandahåller en av Sydsveriges finaste skidanläggningar, och vi har kommit lite på skam där. I många år har vi gett ett bidrag som inte levt upp till den anläggningen. De tillför otroliga värden till kommunen, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Föreningen kommer troligen att få ett högre driftsbidrag när systemet för föreningsbidragen arbetas om inom de närmsta åren.

300 000 kronor hade föreningen förväntat sig att få från Riksidrottsförbundet. Men därifrån har man föreningen nu fått kalla handen, och hur man ska finansiera inköpet är oklart.

– Hela skidanläggningen hänger på den här maskinen. Får vi inte tag på någon så kan vi inte fortsätta att köra på kanonsnö för då har vi inget att preparera spåren med. Då blir läget väldigt prekärt. Det påverkar hela kommunen, säger Uno Sparr, ordförande för Zinkgruvans IF.

Ett styrelsemöte ska hållas i veckan och då ska man diskutera hur situationen kan lösas. I värsta fall får man renovera upp den gamla pistmaskinen, men det är egentligen inget bra alternativ, menar Uno Sparr.

Mer läsning

Annons