Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plats för bodar och bryggor

Historien om de svartbyggda sjöbodarna och bryggorna på Kärraudden i Åmmeberg lider nu mot sitt slut. Kommunfullmäktige har fastställt en ny plan för området, och anvisat en ny plats där bryggor får byggas.

Annons

Sex sjöbodar med trädäck och bryggor byggdes sommaren 2005 i strid med detaljplanen och utan strandskyddsdispens. Fastighetsägarna i Kärra udde samfällighetsförening sökte bygglov och dispens i efterhand, men det avslogs av alla instanser. Kommunen hade pekat ut ett annat område i närheten som lämpligt för denna typ av bebyggelse, men där ville fastighetsägarna inte bygga.

Byggnadsnämnden beslutade att ta fram en ny detaljplan för området, och därigenom anvisa en tredje plats där bryggorna och sjöbodarna skulle passa. Den detaljplanen antogs av kommunfullmäktige i måndags kväll.

Det innebär att området för bryggor och sjöbodar flyttas 80 meter söderut från läget i den gamla detaljplanen. Det finns plats för cirka 20 båtplatser. Kommunen ska nu ansöka hos länsstyrelsen om att strandskyddet upphävs för området. När det är klart kan samfälligheten lägga i sina bryggor.

– Däremot kan de inte bygga husen utan att söka bygglov, säger Ove Sahl, byggnadsinspektör på Askersunds kommun.

Fastighetsägarna har rensat bort byggnationen från den plats där de byggde utan tillstånd och iordningställt området igen.

Ärendet vållade inte särskilt mycket debatt på kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) tyckte det var bra att man kunnat hitta en kompromisslösning.

– Vad jag förstår så är alla nöjda med det här. Och jag tror att det kommer att vara fler än byggnadsnämndens inspektörer som går där och kontrollerar så att de verkligen håller sig inom det utstakade området den här gången, sa Per Eriksson.

Mer läsning

Annons