Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fartgränser till sjöss

Nu ska nya fartbegränsningsskyltar sättas upp i och runt om hamnen i Askersund.
I samband med att de nya skyltarna sätts upp ska även utmarkerade linjer för hastighetsbegränsning bli mer tydlig.
Det ska på så sätt göra det enklare för polisen att bötfälla fortåkare.

Annons

Johan Bergsten ordförande för M/S Wettervik, är en av de som är positivt inställda till de sänkta hastighetsbegränsningar.

– Det här görs för att minska hastigheten i hamnområdet i och med att det har varit mycket buskörning på senare tid, säger Johan Bergsten.

– Svallvågorna från buskörarna kan skada båtarna. På så sätt är det väldigt viktigt att få ner farten i hamnområdet, säger han.

Tidigare har polisen inte kunnat göra någonting åt fortkörarna, men i och med de mer utmarkerade fartbegränsningsområdena ska nu detta vara möjligt.

Vansinnesfärder

– Polisen ville ha klara linjer för när de kan bötfälla en båt eller vattenskoter i samband fortkörning. Det har inte funnits förut. Tidigare har det varit oklart inom vilka områden hastighetsbegränsningarna gällde. Men nu ska vi nog kunna få stopp på vansinnesfärderna, säger Johan Bergsten.

Tidigare har polisen mestadels fokuserat på tjuvfisket av kräftor i Vättern. Men nu kommer extra resurser att läggas ner på att stoppa fortkörarna på sjön.

– För att vi ska kunna bötfälla någon måste det vara noggrant skyltat. Och det har varit dåligt med det innan. Men i och med det här ska vi lägga ner extra resurser för att få stopp på fortkörningen på sjön, säger Nils-Olof Tivemyr, närpolis.

De nya skyltarna planeras att sättas upp den 14 juli.

Rasmus Ejneberg

019-15 53 04

[email protected]

Mer läsning

Annons