Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya händer tar över Bosses ryktbara café

Skylten var knappt på plats när folk i Sundsvall hade hört om Café Tutingen. Så har det fortsatt. När Bosse nu lämnar över så har Tutingens namn flugit ”ärat över jorden” och besökarna kommit från alla håll.

Annons
Vida känt. Fritidspedagogen Bosse Adolfsson bytte skolan mot kaféet. Vanan att prata och ta hand om folk har han haft nytta av. Caféet blev som ett fritids för vuxna och ett vida känt utflyktsmål. ”Jag vet att folk åkt omvägar för våra bakverks skull”, säger Bosse som lovar fortsätta hålla kolla på ”sitt” Tutingen .Foto: Jan Wijk

ASKERSUND. Vi sätter oss vid ett av borden mot torget. Bosse Adolfsson har just öppnat upp och släppt in lite mer ljus i lokalen. Han äger den fortfarande, men i måndags lämnade han över rörelsen han arbetat upp.

Över en kopp kaffe börjar Bosse berätta. Samtalet mellan stamgästerna vid bordet intill tystnar. Precis som jag vill de lyssna när Bosse tar det från början.

Willéns skoaffär tvingades slå igen 2003.

– Och här stod vi som ägare till huset och visste inte vad vi skulle göra.

Den första Askersundsmarknaden efter Willéns stängning öppnade Bosse dörrarna. Han bjöd på kaffe, mazariner och wienerbröd. Något förvånad kunde Bosse konstatera att folk kom. Idén på ett café föddes på allvar.

Han och hustrun Anette (”hon har en känsla för hur saker ska se ut, det hade inte gått utan henne”) skissade och gjorde spaningsresor till anrika caféer i Norberg, Helsingborg och Stockholm.

Bakom paneler på övervåningen fann de husets ursprungsutseende. Med det som rättesnöre gjordes bottenvåningen om.

– Efter att antal ommålningar blev det som det ser ut idag, säger Bosse.

Själva kaférörelsen började i liten skala. Skulle det gå att servera 50 koppar kaffe om dagen? Bosse visste inte.

– Men redan efter en dag var jag tvungen att anställa folk, säger han entusiastiskt.

Askersundarna är och har så klart varit den största kundgruppen.

– Men snart fick vi även besökare från närorter som Katrineholm, Eskilstuna och Mjölby, säger Bosse och får mig att fundera över ”nära”.

Men när han berättar om gäster från Haparanda, Ystad, Italien, USA och hur Tutingen var stor bakgrundsbild vid en mässa i Hannover faller det på plats.

Namnet var de först lite osäkra på. Men det spikades definitivt vid en telefonkontakt med en kvinna vid en myndighet i Sundsvall.

–Café Tutingen, det har jag hört talas om sade hon. Då hade vi bara haft öppet i två veckor och vi förstod att vi var rätt ute.

Han kallar kaféet sitt livsverk.

- Jag lämnar över något som är enormt, för att vara Askersund, säger han stolt och tillägger att han är övertygad om att kaféet nu är i goda händer.

Kaffet är urdrucket. Bosse hamnar i samspråk med Göran Fransson. Från Jönköping visar det sig. På väg med några bekanta till en begravning i Örebro.

– Vi hade tänkte fika på en mack, men det såg ruskigt ut. Någon visste om Tutingen och så hamnade vi här.

Och så fortsätter historien som började en marknadsdag.

Mer läsning

Annons